Tudományos Diákkör    
 
 
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
» 2008. TDK
Meghívó 2008.
Szekció 1
Szekció 2
Díjak
Díjazottak
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2008. TDK

2008. évi TDK konferencia

Az ökológiai szemléletű állattenyésztés értékelése az előállított alapanyagok és termékek minősége alapján
Rozgits Károly szigorló
Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Intézet
Témavezető: Dr. Seregi János

Absztrakt:

Dolgozatomban a főbb, hagyományos /őshonos/ állatfajtáink (magyar szürkemarha, mangalica sertés, hortobágyi rackajuh) szerepét és jelentőségét vizsgálom az ökológiai állattenyésztésünkben a minőségi és egészséges élelmiszer előállítás szemszögéből.

A kísérletekben az őshonos állatfajtáink tartástechnológiai és takarmányozási rendszerét változtatták. Az egyik állatcsoportot „intenzíven” /hagyományos hizlalás/, egy másik csoportot „extenzíven” /legeltető állattartási körülmények között/ tartották. Összehasonlítottam a két tartási módot. Elemeztem a vágási értékeket, a levágott testeken végzett CT vizsgálatok eredményeit, a húsok analitikai, minőségi és technológiai használhatósági, táplálkozás-élettani értékekeit.

Bebizonyosodott, hogy az őshonos háziállatfajtáink az „extenziv” ökológiai tartáskörülmények között hozambeli elmaradásukat jobb termékminőséggel kompenzálják. Táplálékfiziológiailag, és főleg élvezeti értéküket tekintve kedvezőbbek az így előállított termékek. Az ökológiai legeltető állattartás során a n6/n3 zsírsavak aránya es CLA tartalom is kedvezően alakul. A humán táplálkozás irányelvei szerint az étrendben ajánlott a zsírok, ezen belül a több telített zsírsavat tartalmazók fogyasztásának (SFA) csökkentése. A többszörösen telítetlen zsírsavakban (PUFA) főleg az n-3 vagy omega-3 zsírsavakban és az un. konjugált linolsavban (CLA) gazdag húsok fogyasztása viszont előnyös.

Az ökológiai körülmények között tartott őshonos állatfajainkból öko minőségű termékeket gyártottak az egészségre károsan ható nitrát vagy nitrit felhasználásának kizárásával. A termék színe, mikrobiológiai állapota és az avasodási hajlama nem mutatott eltérést a tárolás alatt. Így lehetővé vált magas hozzáadott értékkel bíró, nagy értékű, különleges táplálkozási célokat szolgáló termék előállítása.

A termékek eredetének nyomon követése céljából DNS analízisen alapuló eredetvédelmi vizsgálatot is elemeztem. A Typi-Fix módszer alkalmazásával mintákat vettek az élő állatból, a tőkehúsból és a készítményből. Az eredmények egyértelműen bizonyították, hogy a termékből is egyedileg kimutatható az állatfaj és - fajta. Ezáltal a hústermékek eredete egyértelműen megállapítható, javul az élelmiszerbiztonság.



Előadások listája