|
||||
Home
» Archívum
» 2008. TDK
2008. évi TDK konferenciaRozgits Károly szigorló Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Intézet Témavezető: Dr. Seregi János Dolgozatomban a főbb, hagyományos /őshonos/ állatfajtáink (magyar szürkemarha, mangalica sertés, hortobágyi rackajuh) szerepét és jelentőségét vizsgálom az ökológiai állattenyésztésünkben a minőségi és egészséges élelmiszer előállítás szemszögéből. A kísérletekben az őshonos állatfajtáink tartástechnológiai és takarmányozási rendszerét változtatták. Az egyik állatcsoportot „intenzíven” /hagyományos hizlalás/, egy másik csoportot „extenzíven” /legeltető állattartási körülmények között/ tartották. Összehasonlítottam a két tartási módot. Elemeztem a vágási értékeket, a levágott testeken végzett CT vizsgálatok eredményeit, a húsok analitikai, minőségi és technológiai használhatósági, táplálkozás-élettani értékekeit. Bebizonyosodott, hogy az őshonos háziállatfajtáink az „extenziv” ökológiai tartáskörülmények között hozambeli elmaradásukat jobb termékminőséggel kompenzálják. Táplálékfiziológiailag, és főleg élvezeti értéküket tekintve kedvezőbbek az így előállított termékek. Az ökológiai legeltető állattartás során a n6/n3 zsírsavak aránya es CLA tartalom is kedvezően alakul. A humán táplálkozás irányelvei szerint az étrendben ajánlott a zsírok, ezen belül a több telített zsírsavat tartalmazók fogyasztásának (SFA) csökkentése. A többszörösen telítetlen zsírsavakban (PUFA) főleg az n-3 vagy omega-3 zsírsavakban és az un. konjugált linolsavban (CLA) gazdag húsok fogyasztása viszont előnyös. Az ökológiai körülmények között tartott őshonos állatfajainkból öko minőségű termékeket gyártottak az egészségre károsan ható nitrát vagy nitrit felhasználásának kizárásával. A termék színe, mikrobiológiai állapota és az avasodási hajlama nem mutatott eltérést a tárolás alatt. Így lehetővé vált magas hozzáadott értékkel bíró, nagy értékű, különleges táplálkozási célokat szolgáló termék előállítása. A termékek eredetének nyomon követése céljából DNS analízisen alapuló eredetvédelmi vizsgálatot is elemeztem. A Typi-Fix módszer alkalmazásával mintákat vettek az élő állatból, a tőkehúsból és a készítményből. Az eredmények egyértelműen bizonyították, hogy a termékből is egyedileg kimutatható az állatfaj és - fajta. Ezáltal a hústermékek eredete egyértelműen megállapítható, javul az élelmiszerbiztonság. Előadások listája |