|
||||
Home
» Archívum
» 2008. TDK
2008. évi TDK konferenciaTóth István V. évfolyam Gyógyszertani és Méregtani Tanszék Témavezető: Dr. Jerzsele Ákos A brojlertartás során felmerülő fertőzések elleni védekezésben fontos szerepe van az antibiotikumok, így a klavulánsavval potenciált amoxicillin szájon át való alkalmazásának is. Az amoxicillin egy szélesített spektrumú aminopenicillin, míg a klavulánsav egy β-laktamáz-gátló vegyület, mely megvédi az amoxicillint a baktériumok által termelt β-laktamáz enzimektől. Kísérleteink során ezen kombináció farmakokinetikai viselkedését vizsgáltuk brojlercsirkében a gyógyszer 12,5 mg/ttkg dózissal való per os és intravénás alkalmazását követően. Vizsgáltuk továbbá a Magyarországon leggyakrabban előforduló baromfipatogén Salmonella enterica, Pasteurella multocida és Escherichia coli törzsek esetében a kombinációval szembeni rezisztencia mértékét. Célunk volt az antibiotikum brojlercsirkében történő terápiás alkalmazásához megalapozott ajánlásokat kidolgozni. Cross-over vizsgálataink során 12 brojlercsirkét kezeltünk amoxicillin-klavulánsav kombinációval szájon át, illetve intravénásan. A hatóanyagok plazmakoncentrációit RP-HPLC módszerrel, 210 nm-en UV-detektálással határoztuk meg. Az adatokat egy-, illetve többrekeszes farmakokinetikai modellekkel is kielemeztük. A Magyarországon előforduló baromfipatogén baktériumok érzékenységének felmérésére 59 Salmonella, 40 Pasteurella és 69 E. coli törzset vizsgáltunk meg amoxicillinre és az amoxicillin-klavulánsav kombinációra. Az alkalmazott agarhígításos módszerrel az egyes baktériumokra jellemző MIC50 és MIC90 értékeket határoztuk meg. Intravénás alkalmazás után mindkét hatóanyag megoszlását a szervezetben a legjobban a kétrekeszes-nyitott farmakokinetikai modell szemlélteti. A meghatározott felszívódási, megoszlási és eliminációs felezési idők, a clearence, megoszlási térfogat és MRT értékek szignifikánsan (p<0.05) nagyobbnak bizonyultak klavulánsav esetében, melyből arra következtethetünk, hogy a klavulánsav felszívódása, megoszlása valamivel gyorsabb az amoxicillinnél, kevésbé penetrál a szövetek közé, így hamarabb eliminálódik. Ez a statisztikailag szignifikáns különbség azonban biológiailag nem jelentős, a két hatóanyag diszpozícióját hasonlónak tekinthetjük, mely a hatásmechanizmusból fakadóan tovább erősíti a kombinációs partnerek szinergista hatását. A MIC90 értékek az amoxicillin-klavulánsav kombinációra Salmonella és Pasteurella spp. esetében 2 μg/ml és E. coli esetében 16 μg/ml voltak amoxicillinre vonatkoztatva. A kombinációra való érzékenységi eredményekben a MIC90 értékek jelentős csökkenését tapasztaltuk az amoxicillin önmagában történő alkalmazásához képest. A farmakokinetikai paraméterek, valamint az amoxicillin-klavulánsavra vonatkoztatott MIC90-értékek ismeretében terápiás ajánlásokat adtunk a kombináció brojlercsirkében való alkalmazásához a fenti baktériumok okozta infekciókban. Előadások listája |