Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
Meghívó 2010.
» Előadások
Zsűri
Díjak
Díjazottak
Felhívás
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2010. TDK » Előadások

Előadások

A nátrium-n-butirát felvételének és metabolizmusának vizsgálata patkány primer májsejttenyészetben
Annus Kata IV. évfolyam
SzIE, Állatorvos-tudományi Kar, Élettani és Biokémiai Tanszék
Témavezető: Dr. Mátis Gábor

Absztrakt:

A mikrobiális fermentáció során gastrointestinalisan keletkező, illetve egyes fajok esetében takarmány-kiegészítőként adott n-butirát számos biológiai hatással rendelkezik. A gastrointestinalis sejtek egyik legfontosabb energiát szolgáltató szubsztrátja, a portális és szisztémás keringéssel a különféle szervekbe eljutva, azok sejtjeiben megváltoztatja a génexpressziót, befolyásolja bizonyos enzimek, hormonok szintézisét és a sejtekben morfológiai változásokat okoz. Jelentős, bár eltérő mértékben befolyásolja egyes sejtek osztódását, differenciálódását és apoptózisát.

Ezen hatások mértékét elsősorban a butirát sejtekbe történő felvétele és metabolizmusa határozza meg, mivel ezen tényezők alakítják ki a butirát intracelluláris koncentrációját, befolyásolják az intracelluláris pH-t. Munkánk során arra kerestünk választ, vajon az intermedier anyagcserében központi szerepet betöltő májból izolált és tenyésztett májsejtek patkány fajban mennyi butirátot képesek felvenni, illetve az hogyan metabolizálódik a sejtekben. Mivel munkacsoportunk az ÁOTK Gyógyszertani és Méregtani Tanszékén házityúk májsejteken korábban hasonló vizsgálatokat végzett, célul tűztük ki azt is, hogy eredményeinket összehasonlítsuk a házityúkban kapottakkal.

A kísérleti állatokból a májsejteket három lépésből álló perfúzióval és kollagenázos emésztéssel izoláltuk, majd primer sejttenyészeteket készítettünk. A tenyészeteket különféle specifikus markerfehérjék (glutamináz, IGFBP-1, α-simaizom-aktin) immunhisztokémiai kimutatásával jellemeztük. A 24 órás tenyészetek tápfolyadékát újabb 24 órán keresztül nátrium-n-butirát különböző koncentrációival (0, 1, 5 és 10 mmol/l) egészítettük ki. A sejtek felülúszójából foszforsavas kezelést követően a butirát és az acetát koncentrációját gázkromatográfiás módszerrel határoztuk meg.

1 mmol/l kiegészítés esetén mindkét állatfaj hepatocytái felvették a hozzáadott butirát teljes mennyiségét. Szignifikáns különbség a magasabb koncentrációknál mutatkozott: 5 mmol/l-es kezelés mellett a patkány májsejtek maradék nélkül felvették a butirátot, míg a házityúk hepatocyták csak a hozzáadott mennyiség 19,67 ± 3,86 %-át. 10 mmol/l-nél ez az érték a patkány esetében 75,71 ± 6,26 %-nak, míg a házityúknál 15,12 ± 1,31 %-nak bizonyult. Ráadásul a patkány májsejtek jelentős mennyiségű acetátot szintetizáltak és adtak le a tápfolyadékba, míg a házityúk esetén nem tudtunk acetát-termelést kimutatni.

Vizsgálataink eredményei felvetik annak lehetőségét, hogy a két fajban a butirát májsejtekbe történő felvétele különböző transzporttal történik. A házityúk májsejtek esetében a butirátfelvétel elsősorban passzív folyamat lehet, melynek mértéke főleg a molekula disszociációjától függ. Patkány esetében feltehetően monokarboxilát transzporter működik közre a butirát felvételében, és a felvett butirát intenzíven metabolizálódik a májsejtben. A házityúk hepatocyták acetát-termelésének hiánya azzal magyarázható, hogy az acetil-KoA-ból acetátot termelő citoplazmatikus acetil-KoA-hidroláz enzim az irodalmi adatok szerint házityúkban hiányzik.



Előadások listája