Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
K&H pályázat
Felhívás
Meghívó 2015.
» Szekciók
Zsűri
Díjak
Díjazottak
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2015. TDK » Szekciók

Szekciók

Pasteurella multocida vakcina védőhatásának fokozása béta-glükánnal
Somogyi Zoltán V. évfolyam
SZIE, Állatorvos-tudományi Kar, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék
Témavezető: Dr. Csikó György

Absztrakt:

A béta-glükán természetes poliszacharid, melyet β-D-glükopiranozil molekulák β-(1-3)- és β-(1-6)-kötései építenek fel. Az immunrendszerre kifejtett serkentő hatása révén antimikrobiális és antikarcinogén aktivitást fejt ki a szervezetben.

A Pasteurella multocida a legtöbb baromfi fajt képes megbetegíteni, a kórfolyamat súlyossága függ a fajtól, életkortól és a baktérium törzs patogenitásától. A P. multocida esetenként súlyos gazdasági károkat okozhat. A megelőzésnek és a gazdasági kár csökkentésének egyik lehetséges módja a vakcinázás, melytől 70%-os túlélés várható a vakcinázott állományokban. A megbetegedés kialakulása után antibakteriális kezelést alkalmazhatunk, azonban a kemoterápia hosszadalmas, drága, és nem minden esetben hatékony, továbbá gyakran alakulnak ki rezisztens törzsek, amelyek köz- és állategészségügyi szempontból is aggályosak. Mindezek alapján célszerű lenne olyan takarmány-kiegészítők alkalmazása, amelyek gazdaságosan képesek támogatni az immunprofilaktikus terápiát.

Tanulmányunkban a sütőélesztő (Saccharomyces cerevisiae) sejtfalából nyert, per os alkalmazott béta-glükánnak a P. multocida elleni vakcinázás hatékonyságára gyakorolt hatását kívántuk feltérképezni csirkében.

Vizsgálatunkban 50 növendék brojlercsirkét 5 csoportra osztottunk a béta-glükán adagolásának megfelelően: kontroll csoport, előkezelt kis és nagy dózisú, valamint elő- és utókezelt kis és nagy dózisú csoportok (5 mg/ttkg és 50 mg/ttkg béta-glükán). Az előkezelt csoportok a vakcinázás előtt 5 napig, az elő- és utókezelt csoportok a vakcinázás előtt és azt követően is 5 napig kapták a kezelést. Az ötödik napon valamennyi egyedet P. multocida vakcinával oltottunk be, szubkután. A béta-glükán vakcinázást befolyásoló hatását a csirkék véréből mért P. multocida ellen képződött ellenanyag szinteken keresztül vizsgáltuk.

Eredményeink azt mutatják, hogy a béta-glükán alkalmazása kedvezően hat a vakcinázás hatékonyságára, mivel a P. multocida vakcina hatására kialakult ellenanyag szintek egyenletesebbnek bizonyultak a béta-glükánnal kezelt csoportokban a kontroll csoporttal összehasonlítva. Az 50 mg/ttkg béta-glükánnal kezelt mind a két csoportban, és az 5 mg/ttkg adaggal 10 napig kezelt valamennyi egyedben kialakult a védettség a P. multocida ellen, míg a kezelést nem kapó csoportban negatív mintákat is kaptunk. Homogén immunstátusz kialakítása a csirkeállományokban elősegíti a vakcinázás hatékonyságát. Ha ez nem teljesül; egy potenciálisan fertőzésnek kitett állományban a védettséggel nem rendelkező egyedek megbetegednek, és nagy mennyiségben ürítik a fertőző baktériumokat, amely a megfelelő immunitással rendelkező madarak védettségének áttöréséhez vezet.



Előadások listája