Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
K&H pályázat
Felhívás
Meghívó 2015.
» Szekciók
Zsűri
Díjak
Díjazottak
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2015. TDK » Szekciók

Szekciók

Környezetszennyező nehézfémek élelmiszer-biztonsági vonatkozásai őzekben
Zwillinger Dóra VI. évfolyam
SzIE, Állatorvos-tudományi Kar, Élelmiszer-higiéniai Tanszék
Témavezető: Dr. Lehel József

Absztrakt:

Napjainkban a fémek környezetszennyező hatása, illetve kumulációs tulajdonságuk miatt, a táplálékláncban való feldúsulásuk igen fontos szempont az egészségvédelem szempontjából. A különböző fémek, nehézfémek a környezetben természetes összetevőkként is előfordulnak, azonban az állati eredetű élelmiszerekbe, illetve a humán fogyasztó szervezetébe elsősorban antropogén tevékenység (pl. ipari és mezőgazdasági tevékenység) hatására kerülhetnek.

Fogyasztói körökben a vadhús jobb dietetikai tulajdonságai, kedvezőbb és egészségesebb összetétele miatt egyre keresettebb. Ugyanakkor megfontolandó, hogy az átlagon felüli mennyiségű vadhús fogyasztása miatt a vadhúsban előforduló nehézfémek felhalmozódása jelent-e élelmiszer-toxikológiai kockázatot.

A környezetszennyező nehézfémek kimutatását az Ecseri vadászterület őzeiből végeztük. Az izom-, máj-, vese- és zsírmintákat ivaronként tíz-tíz egészséges egyedből gyűjtöttük, őzbakokból 2014. április 15.-szeptember 30. között, az őzsutákból pedig 2014. október 1.-2015. február utolsó napja között. A minták arzén-, higany-, kadmium- és ólomtartalmának meghatározását induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrometriai módszerrel (ICP-OES) végeztük. A statisztikai értékeléshez több utas ANOVA, Fisher-féle egzakt és kétmintás t-próbát használtunk (R statisztikai program, 3.1.3. verzió).

A bakok és a suták valamennyi mintájában (izom, máj, vese, zsír) az arzén és a higany a kimutatási határérték alatt volt (<0,5 mg/kg).

A kadmium mennyisége szignifikánsan nagyobb mennyiségben volt kimutatható a vesében (1,03±0,52 mg/kg; p<0,001), a májban (0,13±0,04 mg/kg; p=0,0031) és zsírszövetben (0,06±0,01 mg/kg; p=0,0031) bakok esetében, mint a sutákban (vese: 0,25±0,20 mg/kg; 0,06±0,01 mg/kg; zsír: <0,05 mg/kg). A mért értékek meghaladták a hatóságilag engedélyezett szinteket a bakok vese- (1,00 mg/kg) és izommintáiban (0,05 mg/kg).

Az ólom koncentrációja a májban (bak: 1,10±2,24 mg/kg; suta: 2,24±3,92) és az izomban (bak: 0,59±0,20 mg/kg; suta: 33,78±96,49) meghaladta a rendeletileg előírt maximálisan megengedhető szinteket (máj: 0,50 mg/kg; izom: 0,10 mg/kg). A vesében mért mennyisége csak a sutáknál (0,74±0,23 mg/kg) volt a határérték felett (0,50 mg/kg). Statisztikailag igazolhatóan a suták szerveiben és szöveteiben az ólom szignifikánsan magasabb koncentrációban volt jelen (p<0,05), mint bakoknál.

Adataink alapján a vizsgált őzek szerveinek és szöveteinek fogyasztása a határérték feletti ólom- és kadmiumtartalom miatt élelmiszer-biztonsági szempontból kifogásolható, illetve kockázatot jelent a fogyasztó számára.



Előadások listája