|
||||
Home
» Archívum
» 2015. TDK
» Szekciók
SzekciókCzuck Anna V. évfolyam SzIE, Állatorvos-tudományi Kar, Parazitológiai és Állattani Tanszék Témavezető: Dr. Farkas Róbert A Toxoplasma gondii egy egysejtű parazitafaj, mely világszerte széles körben elterjedt. A vágóállatok, köztük a sertés fertőzöttségét számos országban megállapították. Az ilyen állatok nem megfelelően kezelt húsának az elfogyasztásakor az abban található Toxoplasma cysták fertőzik az embert. A parazita magzatkárosító hatása miatt ez a fertőződési mód különösen nagy veszélyt jelent a várandós nők számára. A vágóhídi húsvizsgálat során a mikroszkópikus méretű cysták előfordulását a mai napig nem lehet megállapítani. Emiatt az élő vagy a levágott állatok fertőzöttségét szerológiai módszerekkel vizsgálják. E kutatás célja annak megállapítása volt, hogy a hazai telepeken tartott sertések fertőzöttek-e a parazitával. Az elmúlt 4 évben az ország 23 sertéstelepén, állományonként 16-90, összesen 1031 sertésből (süldő, koca, hízó) gyűjtött vérmintában a T. gondii-val szemben termelődött IgG-típusú ellenanyag vizsgálata történt PrioCHECK Toxoplasma Ab porcine, Toxoplasma antibody test kit, ELISA-val (Prionics Lelystand B. V., the Netherlands). A kit érzékenységi és specificitási értékeinek a figyelembe vételével az állományok és az egyes korcsoportok fertőzöttségének a valós prevalenciája került kiszámításra. Az 1031 sertés közül 293 (28,7%) volt szeropozitív. A fertőzött állományok vizsgált állatai között a parasitosis szeroprevalenciája 4,7-73,6% volt. Hat állomány sertései között nem voltak fertőzöttek, három telepről származó minták között csak egy-egy tartalmazott kimutatható ellenanyagot. A három korcsoport közül a legtöbb állat a kocák között volt szeropozitív (213/388, 55,8%), és a hízók voltak a legkevésbé fertőzöttek (29/489, 5,6%), míg a 154 süldő közül 51 (33,5%). E vizsgálatok hazánkban elsőként szolgáltattak adatokat a hazai sertésállományok Toxoplasma gondii fertőzöttségéről. Figyelmet kell fordítani az állatok fertőződésének a hatékonyabb megelőzésére, fel kell hívni a vásárlók figyelmét a nem szakszerűen feldolgozott sertéshús fogyasztásával járó veszélyekre, valamint szükség lenne a gyors és hatékony vizsgálati módszer kidolgozására és alkalmazására a vágóhídi húsvizsgálat során. Előadások listája |