Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
Felhívás
Meghívó 2016.
» Állatorvos szekciók
Állatorvos zsűri
Biológus szekció
Biológus Zsűri
Díjak
Díjazottak
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2016. TDK » Állatorvos szekciók

Szekciók

Egyes takarmányozási tényezők brojlercsirkék testösszetételére gyakorolt hatásának vizsgálata
Bardóczy Márton Gergely IV. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Élettani és Biokémiai Tanszék
Témavezetők: Dr. Mátis Gábor, Dr. Fébel Hedvig

Absztrakt:

A brojlercsirkék jelentős szerepet játszanak az állati eredetű élelmiszer-termelésben, így a különböző takarmányozási faktorok testösszetételre gyakorolt hatásának vizsgálata nagy jelentőséggel bír. A takarmánygabona típusának, a takarmány nyersfehérje-tartalmának és a takarmány butiráttal történő kiegészítésének húsminőségre gyakorolt esetleges hatásai még nem pontosan ismertek, így munkánk során e tényezők vizsgálatával foglalkoztunk.

Kísérletünkben Ross-308 brojlercsirkéket használtunk (n=10/csoport), melyek közül négy csoport búza alapú, oldható nem-keményítő típusú poliszacharidban (NSP) gazdag, míg a másik négy csoport kukorica alapú, alacsonyabb NSP-tartalmú takarmányt kapott. A takarmányok nyersfehérje-tartalma az adott nevelési fázisnak megfelelően (normal protein = NP), illetve 15%-kal csökkentve (low protein = LP) került kialakításra, nátrium-butirát kiegészítéssel (1,5 g/takarmány kg) vagy kiegészítés nélkül. Hathetes korban lemértük az állatok élősúlyát, majd vágás után a grillsúlyt, a mellizom, combizom, máj, szív, lép és az abdominális zsírszövet súlyát, illetve elvégeztük a mell- és combizom összetételének kémiai analízisét. A búza alapú takarmány hatását a kukorica alapúhoz képest, illetve az LP és NP, valamint a butiráttal kiegészített és kontroll csoportok közötti különbségeket többutas ANOVA módszerrel vizsgáltuk.

Az élősúly szignifikánsan nőtt az LP takarmányozás, valamint a butirátkiegészítés hatására. A mellizom relatív súlya nőtt az LP csoportokban, a máj relatív tömege viszont csökkenést mutatott a búza alapú takarmány, és nőtt a butirátkiegészítés hatására. A relatív szív- és léptömeg csökkent, míg az abdominális zsír tömege nőtt a csökkentett nyersfehérje-tartalmú táppal etetett csoportokban. A mellizom fehérjetartalmát a búza alapú takarmány csökkentette, a combizom fehérjetartalma viszont csökkent, zsírtartalma pedig növekedést mutatott az LP csoportokban. A butirátkiegészítés a combizom fehérjetartalmát csökkentette, zsírtartalmát pedig megnövelte.

Eredményeink alapján a vizsgált tényezők jelentősen befolyásolják a brojlercsirkék testösszetételét. A mell- és combizom összetétele eltérően változik az egyes takarmányozási faktorok esetében, mely különbség feltételezhetően a két izomzat eltérő anyagcseréjével függ össze. A takarmányba kevert butirát combizomzat zsírtartalmát növelő hatása hozzájárulhat a hús minőségének javításához, így előnyösnek tekinthető. A takarmány csökkentett nyersfehérje-tartalma csökkenti a nitrogén-kibocsátást, ugyanakkor növeli az abdominális zsír mennyiségét; e két szempont figyelembe vételével szükséges a takarmány optimális fehérjetartalmát meghatározni.



Előadások listája