|
||||
Home
» Archívum
» 2018. TDK
» Állatorvos szekciók
SzekciókHartwig Pia Malu IV. évfolyam Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék Témavezetők: Dr. Csikó György, Palócz Orsolya A bakteriális vagy más kórokozók miatt az élelmiszer eredetű járványkitörések előfordulása évszázadok óta ismert. Az élelmiszer-előállítási folyamatok során hatékony, ugyanakkor legkevésbé káros fertőtlenítőszerek alkalmazása különösen fontos az élelmiszerbiztonság szempontjából. Mivel a baromfihús az emberek számára az egyik fő élelmiszerforrás, nagyon fontos a kórokozók; pl. Salmonella spp., Campylobacter spp., terjedésének megakadályozása érdekében a csíraszám csökkentése a tojáshéj felszínén. A biocidok, mint például; fertőtlenítőszerek, tartósítószerek és antiszeptikumok, alkalmazása évtizedek óta széles körben elterjedt. A klórdioxidot (ClO2) a XX. Század közepétől használják a vízellátó rendszerek és az ivóvíz fertőtlenítésére, mivel hatékonyan pusztítja el a kórokozókat, mint például, a baktériumokat, spórákat és vírusokat. Ezenkívül a ClO2 "Ideális Biocid"-ként ismert, mivel jó a hatásfoka (azonnali ölő hatás) a mikrobiális szervezetek ellen, valamint azért, mert nem káros az emberekre és környezetbarát. Tanulmányunk célja, hogy a ClO2 fertőtlenítő hatékonyságát vizsgáljuk a kacsa tojás felszínén, és hogy jelentősen csökkentsük az összes élőcsíraszámot a tojás felszínén. Három kísérletet végeztünk kacsa tojásokon, különböző koncentrációjú ClO2 és kvaterner ammóniumvegyület (QAC) alkalmazásával, majd az összcsíraszám meghatározásával. Az első kísérletben a ClO2 hatása közel azonos volt az összes alkalmazott koncentrációban (30, 100 és 300 ppm). A következő kísérletben a klór-dioxidot QAC fertőtlenítőszerrel kombináltuk. A legnagyobb csíraszám csökkenés (10-5) a ClO2 ködösítéssel együtt alkalmazott QAC kezelés hatására következett be. A harmadik mérés során csökkentettük a QAC koncentrációját. A legnagyobb csíraszám csökkenést a 0,2% QAC permetezés és 100 ppm ClO2 ködösítés együttes alkalmazásával értük el. Összességében azt mondhatjuk, hogy a ClO2 önmagában alkalmazva nem képes eltávolítani az összes mikroorganizmust a kacsatojások felszínéről, azonban aldehidmentes fertőtlenítőszerrel együtt alkalmazva növeli annak hatékonyságát, valamint elpusztítja a tojások felszínén levő spórákat. Előadások listája A TDK konferencia absztraktjai letölthetők itt PDF formátumban. |