Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
Felhívás
Meghívó 2018.
» Állatorvos szekciók
Állatorvos zsűri
Biológus szekció
Biológus Zsűri
Díjak
Díjazottak
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2018. TDK » Állatorvos szekciók

Szekciók

A strucc (Struthio camelus) tájanatómiájának érdekességei
Kondor Milán VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Anatómiai és Szövettani Tanszék
Témavezető: Dr. Reinitz László Zoltán

Absztrakt:

Bevezetés: A strucc (Struthio camelus) haszonállatként az elmúlt egy-másfél évtizedben terjedt el Európában. A madár húsa és tojása széleskörűen felhasználható, valamint a bőre és a tollazata is értékes nyersanyag. A szakirodalomban sok forrás foglalkozik a strucc részletes anatómiájával, de az oktatáshoz és a megértéshez feltétlenül szükséges képanyag hiányos és többnyire rossz minőségű, magyar nyelven pedig szinte egyáltalán nem elérhető. Jelen munka célja egy olyan, magyar nyelvű atlasz létrehozása volt, amely a laikus állattartók, a struccal foglalkozó állatorvosok és a madáranatómiát tanuló állatorvostan hallgatók számára egyaránt hasznos segédanyag.

Anyag és módszer: A munkánk során egy idős és egy fél éves kakas friss hulláját dolgoztuk fel. Mindkettő olyan klinikai okokból került végleges elaltatásra, amelyek az anatómiájukat nem befolyásolták. A felnőtt állatot friss állapotban felboncoltuk, elsősorban a húsipar számára fontos területekre koncentrálva. A preparálást végig fényképeztük, a lényeges részeket levideóztuk, és az anyagot archiváltuk. Az állat több szervét (nyelvcsont, felső gége, légcső, éneklő gége (syrinx), tüdő, szív, máj, aorta) egy alkoholos alapú oldatban fixáltuk. Az állatok csontjait kifőztük és zsírtalanítottuk, a karcsontok struktúráját a főzés után micro-CT vizsgálatnak vetettük alá.

Eredmény: A fotókat a strucc anatómiailag egyedi, illetve a húsipar számára kiemelten fontos régióira tekintettel feliratoztuk. A videókat archiváltuk, ezeket a képekkel együtt az Interneten keresztül hozzáférhetővé tettük. A nagyobbik csontvázat összeállítottuk, a kisebbik állat csontjait oktatási anyagként leltároztuk, a legfontosabb szerveket tartósítottuk.

Következtetés: A mai, globalizált világban egyre több, korábban egzotikusnak számító állati és növényi termék kerül be a mindennapi fogyasztásba, így ezek gazdasági jelentősége folyamatosan nő. Az anatómiai intézeteknek nem csak elméleti szinten kell felkészülniük arra, hogy megfeleljenek az ebből eredő kihívásoknak, hanem a gyakorlati oktatásban használható, bemutatható készítményekkel is. Jelen munka ennek a törekvésnek a szellemében készült, a csontos készítmények, valamint az EU legújabb direktíváit követve, a Tanszéken először formalin mentesen fixált szervek évtizedekig segíteni fogják a hallgatókat és a szakmai, illetve a laikus érdeklődőket ezen különleges állat felépítésének megértésében.



Előadások listája

 

A TDK konferencia absztraktjai letölthetők itt PDF formátumban.