|
||||
Home
» Archívum
» 2018. TDK
» Állatorvos szekciók
SzekciókKondor Milán VI. évfolyam Állatorvostudományi Egyetem, Anatómiai és Szövettani Tanszék Témavezető: Dr. Reinitz László Zoltán Bevezetés: A strucc (Struthio camelus) haszonállatként az elmúlt egy-másfél évtizedben terjedt el Európában. A madár húsa és tojása széleskörűen felhasználható, valamint a bőre és a tollazata is értékes nyersanyag. A szakirodalomban sok forrás foglalkozik a strucc részletes anatómiájával, de az oktatáshoz és a megértéshez feltétlenül szükséges képanyag hiányos és többnyire rossz minőségű, magyar nyelven pedig szinte egyáltalán nem elérhető. Jelen munka célja egy olyan, magyar nyelvű atlasz létrehozása volt, amely a laikus állattartók, a struccal foglalkozó állatorvosok és a madáranatómiát tanuló állatorvostan hallgatók számára egyaránt hasznos segédanyag. Anyag és módszer: A munkánk során egy idős és egy fél éves kakas friss hulláját dolgoztuk fel. Mindkettő olyan klinikai okokból került végleges elaltatásra, amelyek az anatómiájukat nem befolyásolták. A felnőtt állatot friss állapotban felboncoltuk, elsősorban a húsipar számára fontos területekre koncentrálva. A preparálást végig fényképeztük, a lényeges részeket levideóztuk, és az anyagot archiváltuk. Az állat több szervét (nyelvcsont, felső gége, légcső, éneklő gége (syrinx), tüdő, szív, máj, aorta) egy alkoholos alapú oldatban fixáltuk. Az állatok csontjait kifőztük és zsírtalanítottuk, a karcsontok struktúráját a főzés után micro-CT vizsgálatnak vetettük alá. Eredmény: A fotókat a strucc anatómiailag egyedi, illetve a húsipar számára kiemelten fontos régióira tekintettel feliratoztuk. A videókat archiváltuk, ezeket a képekkel együtt az Interneten keresztül hozzáférhetővé tettük. A nagyobbik csontvázat összeállítottuk, a kisebbik állat csontjait oktatási anyagként leltároztuk, a legfontosabb szerveket tartósítottuk. Következtetés: A mai, globalizált világban egyre több, korábban egzotikusnak számító állati és növényi termék kerül be a mindennapi fogyasztásba, így ezek gazdasági jelentősége folyamatosan nő. Az anatómiai intézeteknek nem csak elméleti szinten kell felkészülniük arra, hogy megfeleljenek az ebből eredő kihívásoknak, hanem a gyakorlati oktatásban használható, bemutatható készítményekkel is. Jelen munka ennek a törekvésnek a szellemében készült, a csontos készítmények, valamint az EU legújabb direktíváit követve, a Tanszéken először formalin mentesen fixált szervek évtizedekig segíteni fogják a hallgatókat és a szakmai, illetve a laikus érdeklődőket ezen különleges állat felépítésének megértésében. Előadások listája A TDK konferencia absztraktjai letölthetők itt PDF formátumban. |