|
||||
Home
» Archívum
» 2018. TDK
» Állatorvos szekciók
SzekciókSzima Réka VI. évfolyam Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerhigiéniai Tanszék Témavezetők: Dr. Szakmár Katalin, Dr. Tőzsér Dóra Vizsgálataim, melyeket 2017. február és április között végeztem, arra keresik a választ, hogy miként kerül be a brojler csirkébe a Salmonella spp. és a Campylobacter spp. A vizsgált Salmonella szerotípusok a következők voltak: S. Infantis, S. Enteriditis, S. Typhimurium, melyek közül a S. Enteritidis és a S. Typhimurium humán élelmiszer-biztonság szempontjából kiemelkedő jelentőségűek és a forgalomba kerülő csirkehúsban nem fordulhatnak elő. A sikeres szalmonella gyérítés óta a nagyobb számú megbetegedést okozó Campylobacter előfordulását is vizsgáltuk. Ennek folyamán, a betelepítéstől kezdődően egészen a feldolgozásig összesen 1370 mintát vettünk és elemeztünk. Mintáink a következőképpen oszlottak meg: 480 db minta a brojlerek környezetéből, 120 db kloáka minta, 20 db minta a vágóhídra való szállítást szolgáló műanyag ládákból, a testfelszínről és a belsőségekből összesen 480 db minta, a feldolgozás folyamán 70 db minta, valamint 200 db minta a hűtött, kereskedelembe hozandó csomagolt csirkehúsból. A baktériumok azonosítására redox-potenciál mérést valamint real-time PCR technikát alkalmaztunk. A telepi mintáink közül 59,5%, a műanyag szállítóládákból származó minták 70%-a, valamint a vágás folyamán a testfelszínről származó minták 81,6%-a volt Salmonella pozitív. A vágóhídi húsminták 81% volt S. enteria pozitív, ennek 67%-a S. Infantis. A csomagolt termékben 100%-os pozitivitás volt tapasztalható. S. Enteriditis egyáltalán nem volt észlelhető a teljes élelmiszerláncban. A szalmonella gyérítési programnak megfelelően a S. Typhimurium csupán 1,16%-ban volt jelen a telepi mintáimban. A hűtött húsmintákból egyáltalán nem volt kimutatható a S. Enteriditis és a S. Typhimurium. A Campylobacter a termelés harmadik hetében jelent meg a telepen. A telepi mintáink 86%-os pozitivitást mutattak, míg a hűtött, csomagolt minták 93%-osat. Vizsgálatom, a korábban publikált eredményekhez hasonlóan, arra enged következtetni, hogy a két mikroba megjelenése az ivóvízhez köthető, ezek alapján felmerül az itató rendszer fokozott ellenőrzésének és fertőtlenítésének szükségessége. Előadások listája A TDK konferencia absztraktjai letölthetők itt PDF formátumban. |