Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
Felhívás
Meghívó 2018.
» Állatorvos szekciók
Állatorvos zsűri
Biológus szekció
Biológus Zsűri
Díjak
Díjazottak
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2018. TDK » Állatorvos szekciók

Szekciók

Salmonella és Campylobacter jelenlétének vizsgálata brojler csirkében a tenyésztés éa feldolgozás során
Szima Réka VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerhigiéniai Tanszék
Témavezetők: Dr. Szakmár Katalin, Dr. Tőzsér Dóra

Absztrakt:

Vizsgálataim, melyeket 2017. február és április között végeztem, arra keresik a választ, hogy miként kerül be a brojler csirkébe a Salmonella spp. és a Campylobacter spp.

A vizsgált Salmonella szerotípusok a következők voltak: S. Infantis, S. Enteriditis, S. Typhimurium, melyek közül a S. Enteritidis és a S. Typhimurium humán élelmiszer-biztonság szempontjából kiemelkedő jelentőségűek és a forgalomba kerülő csirkehúsban nem fordulhatnak elő.

A sikeres szalmonella gyérítés óta a nagyobb számú megbetegedést okozó Campylobacter előfordulását is vizsgáltuk. Ennek folyamán, a betelepítéstől kezdődően egészen a feldolgozásig összesen 1370 mintát vettünk és elemeztünk. Mintáink a következőképpen oszlottak meg: 480 db minta a brojlerek környezetéből, 120 db kloáka minta, 20 db minta a vágóhídra való szállítást szolgáló műanyag ládákból, a testfelszínről és a belsőségekből összesen 480 db minta, a feldolgozás folyamán 70 db minta, valamint 200 db minta a hűtött, kereskedelembe hozandó csomagolt csirkehúsból. A baktériumok azonosítására redox-potenciál mérést valamint real-time PCR technikát alkalmaztunk.

A telepi mintáink közül 59,5%, a műanyag szállítóládákból származó minták 70%-a, valamint a vágás folyamán a testfelszínről származó minták 81,6%-a volt Salmonella pozitív. A vágóhídi húsminták 81% volt S. enteria pozitív, ennek 67%-a S. Infantis. A csomagolt termékben 100%-os pozitivitás volt tapasztalható. S. Enteriditis egyáltalán nem volt észlelhető a teljes élelmiszerláncban. A szalmonella gyérítési programnak megfelelően a S. Typhimurium csupán 1,16%-ban volt jelen a telepi mintáimban. A hűtött húsmintákból egyáltalán nem volt kimutatható a S. Enteriditis és a S. Typhimurium.

A Campylobacter a termelés harmadik hetében jelent meg a telepen. A telepi mintáink 86%-os pozitivitást mutattak, míg a hűtött, csomagolt minták 93%-osat.

Vizsgálatom, a korábban publikált eredményekhez hasonlóan, arra enged következtetni, hogy a két mikroba megjelenése az ivóvízhez köthető, ezek alapján felmerül az itató rendszer fokozott ellenőrzésének és fertőtlenítésének szükségessége.



Előadások listája

 

A TDK konferencia absztraktjai letölthetők itt PDF formátumban.