Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
Felhívás
Meghívó 2018.
» Állatorvos szekciók
Állatorvos zsűri
Biológus szekció
Biológus Zsűri
Díjak
Díjazottak
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2018. TDK » Állatorvos szekciók

Szekciók

Enni vagy nem enni? – Esszenciális fémek élelmiszer-biztonsági vonatkozásai tenger gyümölcseiben
Magyar Márta Szilvia V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerhigiéniai Tanszék
Témavezető: Dr. Lehel József

Absztrakt:

A tenger gyümölcsei népszerűsége napjainkban nagymértékben növekszik, kiváló dietetikai tulajdonságaik, egészséges összetételüknek köszönhetően egyre keresettebbek. Mivel a tenger gyümölcsei egyre nagyobb arányban lehetnek jelen az emberek által fogyasztott éves húsmennyiségben, így fontos tudni, vajon megfelelően hozzájárulnak-e esszenciális tápanyaganyag-igényünk fedezéséhez.

Az esszenciális fémek kis mennyiségben elengedhetetlenek szervezetünk megfelelő fiziológiás működéséhez, így hiányuk különböző tünetegyüttesek képében jelentkezhet, amelyeket csak az adott fém bejuttatásával (gyógykezelés, táplálkozás során) lehet megszüntetni. Ugyanakkor, a fémek fokozott bevitele nem kívánatos hatásokat vagy akár mérgezést okozhat.

A kagyló-, osztriga- és tintahalmintákat 20 héten át gyűjtöttük közvetlenül egy fogyasztói halpiacról. A minta-előkészítést követően az állatok esszenciális fém-tartalmát (kobalt, króm, réz, mangán, molibdén, nikkel, cink) ICP-OES módszerrel határoztuk meg. Az eredményeket statisztikailag ANOVA teszttel és 2-mintás t-próbával elemeztük.

Az osztrigák cinktartalma (202,64±15,16 mg/kg) szignifikánsan magasabb volt (p<0,001), mint kagylókban (24,96±3,13 mg/kg) és tintahalakban (11,31±0,26 mg/kg). A réztartalom is szignifikánsabban magasabb volt (p<0,001) az osztrigákban (16,456± 2,29 mg/kg), mint a kagylókban (1,16±0,1 mg/kg) és a tintahalakban (7,19±0,89 mg/kg). Hasonló tendencia volt megfigyelhető a mangántartalom esetében is (osztriga: 4,88±0,52 mg/kg, p<0,001; kagyló: 1,65± 0,20 mg/kg; tintahal: 0,29±0,03 mg/kg). A kobalt, a króm, a molibdén és a nikkel esetében a kimutatási határ alatti értékek aránya 50% felett volt.

A nyomelemek átlagértékei és a belőlük számolt kalkulált fogyasztás a meghatározott napi ajánlott beviteli szint (RDA, Recommended Dietary Allowances), illetve az egészségkárosodás nélkül maximálisan bevihető napi mennyiség (UL, Tolerable Upper Intake Levels) alatt maradt.

Az eredmények alapján a tenger gyümölcsei minták nyomelem-tartalma önmagában nem elég a napi ajánlott beviteli szint teljes fedezésére, de alacsony szintjük nem is jelent egészségügyi kockázatot a fogyasztó számára.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap (ESZA) társfinanszírozásával valósul meg (a támogatási szerződés száma: AZ EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00005, címe: Tudományos utánpótlás erősítése a hallgatók tudományos műhelyeinek és programjainak támogatásával, a mentorálás folyamatának kidolgozásával).



Előadások listája

 

A TDK konferencia absztraktjai letölthetők itt PDF formátumban.