Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
Felhívás
Meghívó 2018.
» Állatorvos szekciók
Állatorvos zsűri
Biológus szekció
Biológus Zsűri
Díjak
Díjazottak
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2018. TDK » Állatorvos szekciók

Szekciók

A kutyatál ötven árnyalata, azaz a magyarországi kutyák takarmányozása a gyakorlatban a gazda szemszögéből
Sziklai Lili Blanka V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Kórélettani és Onkológiai Tanszék
Témavezető: Dr. Kungl Krisztina

Absztrakt:

Napjainkban egyre több tulajdonos kezeli kedvencét családtagként, igényli a legoptimálisabb táplálásukat is, mely a kisállat dietetika dinamikus fejlődését okozta. A terület kiemelkedő fontossága ellenére kevés adat áll rendelkezésünkre arról, hogyan etetik az állattartók kedvenceiket. Laflamme és mtsai. (2008) tanulmányozták az Egyesült Államokban és Ausztráliában élő kutyák takarmányozását, valamint rendelkezésre állnak tápgyártók által végzett piackutatási adatok is. Magyarországi viszonylatban ilyen felmérés tudtunkkal nem történt.

A magyarországi helyzetet vizsgáltuk egy internetes kérdőív által. 2018. február 15. és április 2. között 1390 hasznos kitöltés érkezett. 41 kérdést tettünk fel: a gazda és a kutya általános adatai után az állat tartási módjára, egészségi állapotára kérdeztünk rá, majd a takarmányozási gyakorlat részleteire. A válaszok feldolgozásakor a tulajdonosokat 4 csoportba soroltuk a felhasznált eleség típusa alapján: csak késztáp, csak otthon főzött eleség, csak nyers etetés (barf), vegyes etetési gyakorlat. A csoportokban rákérdeztünk részletesen a felhasznált tápokra, alapanyagokra, étrendkiegészítőkre, vizsgáltuk ezek összefüggését az állatok egészségi állapotával.

A kitöltések alapján Magyarországon a kutyák 56,26%-át vegyesen etetik, tehát rendszeresen kapnak kereskedelemben elérhető tápot és otthon elkészített táplálékot is (megfőzve vagy nyersen). Az ebek további 19,64%-át kizárólag kész eleséggel, 18,56%-át pedig nyers hússal etetik, és csupán 5,5%-a van kizárólag otthoni főzött koszton. Táplálékkiegészítőt a vegyes étrenden lévők 62,5%-a, a kereskedelmi táppal etetettek 57,2%-a, a nyers diétások 71,9%-a és az otthon készített táplálékot fogyasztó kutyák 59,2%-a kap. Az egyes csoportokban a legmagasabb arányban a következő ajánlásokat jelölték meg a tulajdonosok: vegyes – saját döntés alapján (35,4%), táp – állatorvos tanácsára (44,7%), barf – internet (36,4%) és otthoni – állatorvos tanácsára (46,7%).

A vegyes étrenden és otthoni koszton lévő kutyák 1/3-a nem kap semmilyen étrendkiegészítőt, így kérdéses, hogy minden számukra nélkülözhetetlen tápanyaghoz hozzájutnak-e. A nyers-etetők általában alkalmaznak táplálékkiegészítőket, azonban ezek használata nem dietetikus vagy takarmányozási szakember ajánlásán, hanem internetes fórumokon megosztott személyes tapasztalatokon alapul. A kutyák 73%-a fogyaszt rendszeresen kész eleséget, azonban csak közel 20%-ukat etetik kizárólag táppal. A kereskedelemben kapható eledelek csak akkor biztosítanak teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálást, ha a napi energiabevitel 90%-át ez teszi ki, így a táp mellé mást is kapó ebek esetén szintén valószínű, hogy egy vagy több számukra fontos tápanyag mennyisége eltér az állat napi szükségletétől. Tekintettel arra, hogy a tulajdonosok nagy számban figyelembe veszik az állatorvosi ajánlásokat, nagyobb figyelmet kell fordítanunk a szakmán belül a megbízható ajánlások kialakítására és ezek megfelelő kommunikációjára a tulajdonosok felé.



Előadások listája

 

A TDK konferencia absztraktjai letölthetők itt PDF formátumban.