|
||||
Home
» Archívum
» 2018. TDK
» Állatorvos szekciók
SzekciókSzalai Mária VI. évfolyam Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék Témavezető: Dr. Somogyi Zoltán Napjaink egyik legfajsúlyosabb humán-, és állategészségügyi kérdése az antibiotikum-rezisztencia, melynek elterjedésében jelentős szerepet játszott az antibiotikumok hozamfokozó célra történő felhasználása. A rezisztens kórokozók elleni küzdelemben egyre jobban előtérbe kerülnek alternatív hozamfokozók. Ezek közül jelen kutatásunkban a fermentált búzacsíra-kivonat hozamfokozóként történő alkalmazhatóságát vizsgáltuk. Kutatásunk kiterjed továbbá a fermentált búzacsíra-kivonat bélflórára gyakorolt kedvező hatására is, melyen keresztül a Salmonella fertőzések elleni védekezést vizsgáltuk. Kísérletünkben összesen 200 db brojlercsirkével dolgoztunk, megfigyeltük azok testtömeg-gyarapodását, takarmányfogyasztását és ezek alapján takarmány-értékesítésüket számítottuk ki. A madarakat 3 Salmonella Typhimuriummal mesterségesen fertőzött és 3 nem fertőzött csoportra osztottuk. A nem fertőzött csoportok közül az „A” csoport 1% fermentált búzacsíra-kivonattal kiegészített takarmányt fogyasztott, a „B” csoport 2% fermentált búzacsíra-kivonattal kiegészített takarmányt, továbbá kialakítottunk egy kontroll csoportot, melyek kiegészítés nélküli takarmányt fogyasztottak. A mesterségesen fertőzött csoportok közül a „C” csoport takarmánya 1% fermentált búzacsíra-kivonat kiegészítést, míg a „D” csoport takarmánya 2% fermentált búzacsíra-kivonat kiegészítést tartalmazott. Kialakításra került egy fertőzött kontroll csoport is. A kétnaponta elvégzett testtömeg mérések alapján a 2% fermentált búzacsíra-kivonattal kiegészített takarmányt fogyasztó csoport testtömege a kísérlet végén szignifikáns különbséget mutatott a kontroll csoporthoz képest. A csoportok takarmányfogyasztását vizsgálva az 1% fermentált búzacsíra-kivonat kiegészítést kapott csoport szignifikánsan kevesebb takarmányt használt fel. Mind a két kezelt csoport kedvezőbb takarmány-értékesítést mutatott, a kontroll csoporthoz viszonyítva. A fertőzött csoportok esetében nem volt szignifikáns különbség sem a testtömeg-gyarapodásban, sem a takarmány-felhasználásban a kontroll csoporthoz képest. Az 1%, és a 2% fermentált búzacsíra-kivonat kiegészítés azonban szignifikánsan csökkentette az átfertőződések számát. A fermentált búzacsíra-kivonat kiegészítés jelentős gazdasági előnyöket jelenthet egy brojler állományban, javítva a testtömeg-gyarapodást és a takarmány-értékesítést. A Salmonella átfertőződések csökkentésében jelentkező hatása pedig az antibiotikum-felhasználás csökkentésében számít jelentősnek. A kutatás az EFOP 3.6.1 és EFOP 3.6.2 támogatásával jött létre. Előadások listája A TDK konferencia absztraktjai letölthetők itt PDF formátumban. |