Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
Felhívás
Meghívó 2020.
» Állatorvos szekciók
Állatorvos zsűri
Díjak
Díjazottak
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2020. TDK » Állatorvos szekciók

Szekciók

Redoxpotenciál-mérés alkalmazása a hazai kiskereskedésben kapható baromfihúsból izolált E. coli enrofloxacinnal szembeni érzékenységének vizsgálatára
Kakula Csenge Zsanett III. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerhigiéniai Tanszék
Témavezetők: Dr. Tőzsér Dóra, Dr. Szakmár Katalin

Absztrakt:

Az E. coli rendkívül gyakori fakultatív patogén a baromfi és az ember bélcsatornájában. Az elmúlt években az E. coli törzsekben egyre elterjedtebb a rezisztencia a humán gyógyászatban is alkalmazott antibiotikumokkal szemben, és ehhez hozzájárulnak az állattartás során alkalmazott kezelések is. A baktérium képes a rezisztenciáért felelős gének horizontális átvitelére (plazmidok), ezáltal akár más patogén mikrobákban is megjelenhetnek.

Vizsgálataink célja a jelenlegi állapot felmérése a hazai baromfiállományok E. coli törzseinek egy a humán gyógyászatban is fontos antibiotikum, az enrofloxacin érzékenységéről, továbbá a redoxpotenciál-mérés módszerének kidolgozása a rezisztencia gyors értékelésére.

Az E. coli törzseket különböző koncentrációjú enrofloxacint tartalmazó TBX táptalajon izoláltuk, kereskedelmi forgalomban kapható csirkehúsból. Az izolált törzseket enrofloxacint tartalmazó táplevesben vizsgáltuk redoxpotenciál-méréssel, amely alkalmas a mikrobák aktivitásváltozásának detektálására. A kapott eredményeket összehasonlítottuk a korongdiffúziós módszerrel meghatározott értékeléssel.

Egyes izolátumok az irodalmi adatokból származó 0,05 μg/ml MIC érték többszöröse (akár 4000-szerese) jelenlétében is képesek voltak elszaporodni a táplevesben. Az enrofloxacinnal szemben rezisztens baktériumokkal további vizsgálatokat végeztünk amoxicillin és doxiciklin érzékenység vizsgálatára, amelyek közül több izolátum esetén is multirezisztencia volt megfigyelhető.

A fogyasztókhoz kerülő csirkehúsból izolált E. coli törzsek közel 10 %-a (9,3 %) élte túl az 1000-szeres irodalmi MIC (50 μg/ml) enrofloxacin koncentrációt. Bár ez a mikroba a szokásos konyhatechnológiai műveletek során elpusztul, felmerül a lehetősége annak, hogy a rezisztens E. coli kenődéses szennyeződés során a fogyasztók szervezetébe kerül, illetve hogy ezek a rezisztencia gének horizontális géntranszfer során más patogén mikrobákba juthatnak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap (ESZA) társfinanszírozásával valósul meg (a támogatási szerződés száma: AZ EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00005, címe: Tudományos utánpótlás erősítése a hallgatók tudományos műhelyeinek és programjainak támogatásával, a mentorálás folyamatának kidolgozásával).



Előadások listája