Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
Felhívás
Meghívó 2020.
» Állatorvos szekciók
Állatorvos zsűri
Díjak
Díjazottak
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2020. TDK » Állatorvos szekciók

Szekciók

A hőstressz redox homeosztázisra gyakorolt hatásainak vizsgálata brojler csirkében
Pozsár Zsófia V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Élettani és Biokémiai Tanszék
Témavezetők: Dr. Neogrády Zsuzsanna, Dr. Mackei Máté

Absztrakt:

Földünk növekvő népességének ellátásához elengedhetetlen, hogy az élelmiszertermelés minden szempontból a lehető legnagyobb precizitással és hatásfokkal történjen. A hőstressz a klímaváltozás és az ezzel összefüggésben egyre gyakoribb és hosszabb ideig tartó intenzív hőhullámok miatt egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A túl magas környezeti hőmérséklet számos mechanizmuson keresztül károsítja a sejteket és azok alkotóelemeit, ezáltal akadályozva a normál sejtműködés fenntartását. A sejtszintű változások jelentős része már feltérképezésre került, de a negatív következmények hátterében álló pontos mechanizmusok még sok tekintetben ismeretlenek. Kutatásunkban az akut hőstressznek kifejezetten a parenchymás szervekre gyakorolt hatásait kívántuk vizsgálni in vivo körülmények között csirkében.

A 32 napos, Ross 308 típusú brojlercsirkéket 4, illetve 8 órán keresztül 37°C környezeti hőmérsékletnek tettük ki, majd az állatok szén-dioxid narkózisban történő dekapitálása után a májból, a lépből és a veséből vettük a kísérlethez szükséges szövetmintákat. A hőstressz okozta sejtszintű folyamatok tanulmányozásához a régóta felfedezett, de mind a mai napig kevésbé ismert kistömegű hősokkfehérjék, így a Hsp27, az alfa-krisztallin A (HspB4) és az alfa-krisztallin B (HspB5) koncentrációjának változását határoztuk meg csirke specifikus ELISA módszerrel. Kísérletünk során vizsgáltuk továbbá a redox homeosztázis állapotát, így nyomon kívántuk követni a malondialdehid, illetve a protein-karbonilok mennyiségében, valamint a glutation-peroxidáz enzim aktivitásában bekövetkező változásokat, melyek jól jelzik a sejtek által elszenvedett oxidatív károsodás mértékét.

A májban az alfa-krisztallin A és B mennyisége is szignifikánsan alacsonyabbnak bizonyult mindkét idejű hőstressz következtében, míg a többi szervben nem tapasztaltunk változást. A Hsp27 koncentrációja nem változott a hőkezelés hatására egyik szervben sem. A protein-karbonilok mennyisége a májban mindkét, illetve a lépben a hosszabb, 8 órás hőkezelés következtében szignifikánsan csökkent. A malondialdehid koncentrációjában a 8 órás hőkezelés esetében emelkedés volt tapasztalható a májban. A glutation-peroxidáz enzim aktivitása a hosszabb hőkezelés után a májban szintén szignifikánsan magasabb volt.

Kutatásunk során új szemszögből vizsgáltuk a hőstressz molekuláris szintű hatásait brojlercsirkék különféle szerveiben. Az irodalmi adatokkal összhangban, más fajokban nyert eredmények szerint feltételezhető, hogy az akut, egyszeri hőhatás következtében fellépő karbonilszint-csökkenés a kistömegű hősokkfehérjék intenzív felhasználása révén, mint túlkompenzációs mechanizmus jelenhet meg. Hosszabb ideig tartó hőstressz esetén azonban a karbonilszármazékok szintje megemelkedhet, mely folyamattal szemben a később szintén emelkedő koncentrációban termelődő kistömegű hősokkfehérjék mennyisége sem tud kellő védelmet nyújtani.



Előadások listája