|
||||
Home
» Archívum
» 2020. TDK
» Állatorvos szekciók
SzekciókDiriczi Tekla VI. évfolyam Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerhigiéniai Tanszék Témavezető: Dr. Lányi Katalin Kutatásom során a kültéren árusított gyümölcsök poliaromás szénhidrogén (PAH) szennyezettsége és a nagyvárosi levegő minősége közötti összefüggést vizsgáltuk. A mintának használt gyümölcsök Budapest, Szeged, Debrecen, Miskolc, Győr, Békéscsaba és Schladming (Ausztria) boltjaiból származtak. A World Air Quality Index weboldalán fellelhető naprakész információ segítségével követtük nyomon a levegő minőségét a beszerzés idejében az adott helyen. Különböző időpontokban vásároltunk gyümölcsöket, amikor a levegő minősége a ’megfelelő’, ’tűrhető’ és ’egészségre káros’ minősítésbe esett. A poliaromás szénhidrogén kifejezés szerves vegyületek olyan csoportjára utal, melyek kettő vagy több, kizárólag szén- és hidrogénatomot tartalmazó aromás gyűrűből állnak. Több képviselőjük ismerten karcinogén, teratogén és mutagén, szerves anyagok nem tökéletes égése során keletkeznek. A gépjármű-forgalom, ipari tevékenység és lakossági fűtés során kerülnek a légtérbe. Kétféleképpen juthatnak az emberi szervezetbe és okozhatnak súlyos egészségkárosodást, a légutakon keresztül és szennyezett élelmiszerek elfogyasztása révén. A PAH-ok a levegő szilárd részecskéihez kapcsolódva ülepednek le a kültéren árusított élelmiszerek felületére. Fontos tisztában lennünk az élemiszereken megtalálható PAH-ok mennyiségével, ugyanis elfogyasztásuk különböző ráktípusok kialakulásához vezethet. Egy egyszerűsített QuEChERS mintaelőkészítés után az ’EU PAH4’ vegyületek (krizén, benz(a)antracén, benzo(b)pirén, benzo(b)fluorantén) mennyiségét fluoreszcens HPLC módszerrel mértük. A vizsgálatok során kapott eredmények alapján elmondható, hogy a levegő szennyezettsége jól érzékelhető hatással van a szabadtéren árusított gyümölcsök PAH szennyezettségére. Ugyanakkor a különbségek nem mindig bizonyultak statisztikailag is szignifikánsak, alátámasztva azt az irodalomban is jól leírt tényt, hogy az élelmiszerek PAH terhelésében a környező levegő egy fontos, de csak az egyik tényező; a termelés, szállítás és tárolás körülményei is fontos szerepet játszanak. Előadások listája |