|
||||
Home
» Archívum
» 2022. TDK
» Szekciók
Szekciók
Mæhlum Benedicte VI. évfolyam Állatorvostudományi Egyetem, Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék Témavezető: Hetenyi Nikoletta Az adatgyűjtés célja információszerzés volt arra vonatkozóan, hogy a tulajdonosokat mi motiválja az alkalmazott takarmányozási módszer választására, különös tekintettel a nyers- és növényi alapú diétákra. További cél volt annak megismerése, hogy az erre vonatkozó ismereteket honnan szerzik be. A 42 kérdésből álló online kérdőív a következő Facebook csoportokban lett megosztva: “Raw food diets for dogs and cats”, (2500 tag), “vegan dog food” (19 000 tag) és norvég vadászkutyákkal foglalkozó csoport (“Beagle Norge”, 5200 tag). Az adatgyűjtésre 2021 őszén került sor. A kutyáknak szóló kérdőívet 85-en töltötték ki. A legtöbb (69.4%) résztvevő szerint a takarmányozás nagyon fontos szerepet játszik a kutya egészségében. A válaszadók többsége (87.4%) megfelelőnek gondolta a takarmányozásával kapcsolatos ismereteit Általánosságban vizsgálva a tulajdonosok „nagyon” (64,7%), és „némileg” (32,9) megbíztak állatorvosukban, csupán 2,4% válaszolta, hogy „nem nagyon”. Ezzel szemben, takarmányozási kérdésekben jelentősen csökkent a bizalom szintje, a következők szerint: „nagyon” (46,9%), „némileg” (38,3%), „nem nagyon” (7,4%), és „kismértékben” (7,4%). Az esetek közel 60%-ában az állatorvos jóváhagyta az alkalmazott takarmányt. A nyersetetés valamilyen formáját 34 tulajdonos alkalmazta, ebből hárman több módszert kombináltak (pl.: nyersetetés csak vadászidényben). Senki sem etetett kizárólag vegetáriánus, illetve vegán tápot. Az internet volt a legfontosabb információforrás, amit más állattartók, családtagok és barátok követtek, az állatorvosok jelentősége kicsi volt. A nyersetetést a többég azért választotta, mert „szebbé teszi a szőrzetet” és „természetesebb takarmány”. A válaszadók jellemzően tisztában voltak azzal, hogy a nyersetetés kockázatai közé tartozik a bakteriális fertőzés és az esetleges emésztőszervi tüneteket (pl.: hasmenés), de a fogászati problémákat és a hiánybetegségeket csak kevesen említették. Ezen válaszadók közel 60%-a kutya takarmányát a humán élelmiszerrel azonos helyen kezelte, de külön eszközöket használt. A macskákra vonatkozó kérdőívet csupán 8 ember töltötte ki és közülük egy tulajdonos alkalmazott nyersetetést. Az eredmények alapján takarmányozási kérdésekben fontos lenne az állattartok bizalmának növelése az állatorvosok felé. Szintén figyelmet érdemel a tulajdonsok ismereteinek bővítése az alternatív takarmányozási módszerekkel összefüggésbe hozható egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban. Előadások listája |