Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
2022. TDK
Felhívás
Meghívó 2022.
» Szekciók
Zsűri
Díjak
Díjazottak
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2022. TDK » Szekciók

Szekciók

  • Alaptudományi előadások: Tolnay terem
  • Alkalmazott tudományi előadások: Aula
 
Alternatív módszerek a kutya és macska takarmányozásban
Mæhlum Benedicte VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék
Témavezető: Hetenyi Nikoletta

Absztrakt:

Az adatgyűjtés célja információszerzés volt arra vonatkozóan, hogy a tulajdonosokat mi motiválja az alkalmazott takarmányozási módszer választására, különös tekintettel a nyers- és növényi alapú diétákra. További cél volt annak megismerése, hogy az erre vonatkozó ismereteket honnan szerzik be. A 42 kérdésből álló online kérdőív a következő Facebook csoportokban lett megosztva: “Raw food diets for dogs and cats”, (2500 tag), “vegan dog food” (19 000 tag) és norvég vadászkutyákkal foglalkozó csoport (“Beagle Norge”, 5200 tag). Az adatgyűjtésre 2021 őszén került sor.

A kutyáknak szóló kérdőívet 85-en töltötték ki. A legtöbb (69.4%) résztvevő szerint a takarmányozás nagyon fontos szerepet játszik a kutya egészségében. A válaszadók többsége (87.4%) megfelelőnek gondolta a takarmányozásával kapcsolatos ismereteit Általánosságban vizsgálva a tulajdonosok „nagyon” (64,7%), és „némileg” (32,9) megbíztak állatorvosukban, csupán 2,4% válaszolta, hogy „nem nagyon”. Ezzel szemben, takarmányozási kérdésekben jelentősen csökkent a bizalom szintje, a következők szerint: „nagyon” (46,9%), „némileg” (38,3%), „nem nagyon” (7,4%), és „kismértékben” (7,4%). Az esetek közel 60%-ában az állatorvos jóváhagyta az alkalmazott takarmányt. A nyersetetés valamilyen formáját 34 tulajdonos alkalmazta, ebből hárman több módszert kombináltak (pl.: nyersetetés csak vadászidényben). Senki sem etetett kizárólag vegetáriánus, illetve vegán tápot. Az internet volt a legfontosabb információforrás, amit más állattartók, családtagok és barátok követtek, az állatorvosok jelentősége kicsi volt. A nyersetetést a többég azért választotta, mert „szebbé teszi a szőrzetet” és „természetesebb takarmány”. A válaszadók jellemzően tisztában voltak azzal, hogy a nyersetetés kockázatai közé tartozik a bakteriális fertőzés és az esetleges emésztőszervi tüneteket (pl.: hasmenés), de a fogászati problémákat és a hiánybetegségeket csak kevesen említették. Ezen válaszadók közel 60%-a kutya takarmányát a humán élelmiszerrel azonos helyen kezelte, de külön eszközöket használt. A macskákra vonatkozó kérdőívet csupán 8 ember töltötte ki és közülük egy tulajdonos alkalmazott nyersetetést.

Az eredmények alapján takarmányozási kérdésekben fontos lenne az állattartok bizalmának növelése az állatorvosok felé. Szintén figyelmet érdemel a tulajdonsok ismereteinek bővítése az alternatív takarmányozási módszerekkel összefüggésbe hozható egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban.



Előadások listája