|
||||
Home
» Archívum
» 2022. TDK
» Szekciók
Szekciók
El Hawly Jad V. évfolyam Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék Témavezetők: Dr. Csikó György, Dr. Palócz Orsolya A különböző fajok testében élő mikroorganizmusok jelentős mértékben befolyásolják a gazdaszervezet egészségi állapotát. A legtöbb tanulmány elsősorban a bélrendszer, a bőr és a száj mikrobiotáját vizsgálja, azonban kevesebb kutatás foglalkozik a gazdasági haszonállatok normál hüvelyi mikrobiotájának összetételével. A szarvasmarhák méhbetegségei jellemzően például a metritis és az endometritis, melyet a hüvelyből bejutó kolonizáló baktériumok okozhatnak, továbbá ritkábban a bélbaktériumok is bejuthatnak a méhbe. Vizsgálataink során meghatároztuk az egészséges tejelő tehenek hüvelyéből származó leggyakrabban előforduló baktériumokat az ellés előtt és után. A hüvely átöblítéséhez tehenenként 100 ml steril foszfáttal pufferelt sóoldatot alkalmaztunk. Az átöblítést megelőzően minden egyed esetében megmértük a hüvely pH-ját. A hüvelymintákat négy különböző típusú tápközegre szélesztettük, a párhuzamos mintákat aerob és anaerob körülmények között inkubáltuk. Az izolált baktériumok rendszertani besorolásának beazonosítását mátrix-asszisztált lézer deszorpciós, ionizációs, repülési idő mérésén alapuló tömegspektrometria (MALDI-TOF) módszerrel végeztük. A gyakran előforduló nem patogén baktériumok közül öt baktérium izolátumot választottunk ki a további vizsgálatokhoz; Brevibacillus agri, Bacillus pumilus, Bacillus subtilis és két Bacillus licheniformis törzset. A baktériumok fajának pontos beazonosítását polimeráz-láncreakció (PCR) analízissel végeztük, továbbá, ismert rezisztenciagéneket kerestünk a genomjukban. A baktériumok érzékenységét tíz antimikrobás hatóanyaggal szemben határoztuk meg, mikro-leveshígítás módszerrel. A vizsgált izolátumok mindegyike érzékeny volt tilozinra, tulatromicinre, doxiciklinre és marbofloxacinra. Három izolátum genomjában beta-laktamáz rezisztencia gén jelenlétét igazoltuk. A tehenek normál hüvelyi mikrobiota összetételének részletesebb megismerése, valamint az antimikrobiális rezisztencia mintázatuk ismerete elősegítheti az ellés előtti és utáni betegségek hatékonyabb megelőzését és kezelését. Előadások listája |