Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
2022. TDK
Felhívás
Meghívó 2022.
» Szekciók
Zsűri
Díjak
Díjazottak
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2022. TDK » Szekciók

Szekciók

  • Alaptudományi előadások: Tolnay terem
  • Alkalmazott tudományi előadások: Aula
 
Növényi alapú takarmánykiegészítő hatása egyes Brachyspira hyodysenteriae gének expressziójára
Hiva Motavasseli VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék
Témavezetők: Dr. Csikó György, Dr. Palócz Orsolya

Absztrakt:

A Brachyspira hyodysenteriae kórokozó baktérium okozta sertés-dizentéria eliminálása a sertésállományból egyre nehezebbé válik a széles körben elterjedt antimikrobiális rezisztencia miatt. Az antimikrobiális gyógyszerek használatának korlátozása miatt az egész világon funkcionális takarmánykiegészítőket alkalmaznak az állatok egészségének védelme érdekében. A fitogén takarmány-adalékanyagok antioxidáns, antimikrobiális, gyulladásgátló hatásúak lehetnek, valamint közvetlenül befolyásolhatják a gazdaszervezet immunrendszerét. Azonban, az egyes gyógynövényalapú takarmányadalékanyagok pontos hatásmechanizmusa nem ismert, ezért tanulmányunk célja az, hogy meghatározzuk egy természetes, növényi alapú takarmánykiegészítő hatásmechanizmusát a B. hyodysenteriae baktériumon.

A lehetséges hatásmechanizmus feltárására a B. hyodysenteriae tenyészeteket egy növényi alapú takarmánykiegészítő anyag három különböző koncentrációjával kezeltük. Ezt követően, a kontroll és a kezelt baktérium szuszpenziókat centrifugáltuk, majd minden mintából RNS-t nyertünk ki. A reverz transzkripciót követően a B. hyodysenteriae flagellum-kódoló génjeinek kifejeződését kvantitatív polimeráz-láncreakció (qPCR) módszerrel mértük.

Bizonyos flagellum-felépítő gének és a kampó fehérjét kódoló gének kifejeződése koncentrációfüggő csökkenést eredményezett a növényi alapú takarmánykiegészítő tesztanyaggal történő kezelés után.

A flagellum a kórokozó baktériumok fontos virulencia tényezője; a kemotaxis, a tapadás és a gazdába történő bejutás révén. Tehát, a flagellum-képződés gátlása fontos célpont lehet a hatóanyagok számára, hogy megakadályozzák a kórokozók behatolását a gazdaszervezetbe. A kezelőanyag hatékonyságának élő állatokban való igazolása további vizsgálatokat igényel.



Előadások listája