Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

Nyulak fogászati betegségei: malocclusio és következményei
Berger Melina Edith VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék
Témavezető: Hetényi Nikoletta

Absztrakt:

A nyulak fogai egész életükön át folyamatosan nőnek, ami hajlamosít a fogászati rendellenességek kialakulására. Ez az összetett oktanú kórkép magában foglalja a fogak minőségi változását, a fogak rendellenes záródását (malocclusio) és a nem fogászati eredetű következményeket.

Két adatgyűjtéses vizsgálat történt. Az elsőben német nyúltartók állatainak (n=82) tartási körülményeiről, takarmányozásáról és egészségi állapotáról gyűjtöttem adatokat, különös tekintettel a fogászati betegségekre. Az állattartók többsége (87,2%) naponta egyszer (57,1%) etetett tápot, jellemzően pellet típusút (75,6%). A széna az esetek 96,2%-ában folyamatosan a nyulak rendelkezésére állt és az állatartók jelentős része (47,4%) naponta etetett zöldségféléket is. A nyulak 33,3%-ánál alakult ki fogászati betegség, ami döntően az őrlőfogakat (20,6%), kisebb részben pedig a metszőfogakat (9,5%) vagy mindkettőt (3,2%) érintette. A bakoknál gyakrabban alakultak ki az elváltozások (43,3%). A fogászati betegségek nagyobb arányban érintették a 4 évnél idősebb nyulakat (54,8%), mint a fiatalabbakat.

A magyar eredmények az Exo-Pet Állatgyógyászati Centrum adatbázisában található azon nyulaktól származnak (n=150), amelyeket malocclusio-val vagy incisivus malocclusioval diagnosztizálták. Az állatok 61,3-a volt bak és >90% feletti volt a törpenyulak aránya. A nyulak többségét (76,0%) malocclusion-val, 24%-ot pedig malocclusion-val és incisivus malocclusion-val diagnosztizálták. A legkevésbé érintett fog a bal felső (1,7%) és a jobb felső 6-os (2,1%) rágófogak és a metszőfogak (2,1%) voltak. A leggyakrabban pedig a jobb alsó 2-es (6,5%) és a jobb felső 2-es (6,3%) metszőfogak szorultak korrekcióra. A nyulak 17,4%-ánál alakult ki fogászati tályog, közülük 38,5% esett át műtéten a vizsgált időszak alatt. A fogászati problémákon túl a legfontosabb kórképek között volt az elhízás (14,8%), a szemkönnyezés (10,9%) és az emésztőszervi probléma, mint csökkent bélmotilitás és az ileus (5,5%).

A következtetések levonása érdekében több tényező és a fogászati betegségek közötti összefüggés vizsgálatát végeztük el. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az idősebb kor és a törpe fajta bizonyult a legfontosabbnak. Mindkét adatgyűjtésben igazolódott a metszőfogak kisebb mértékű malocclusio-val való érintettsége, mint a rágófogaké. Mivel a nyulakat alapvetően megfelelően, szénára alapozva etették (német adatok), a takarmányozás és a fogászati betegség között nem állt fenn összefüggés.Előadások listája