Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

Felmérés a Kedvtelésből Tartott Norvég Tengerimalacok Egészségügyi Állapotáról
Olsen, Elena VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék
Témavezető: Dr. Hetényi Nikoletta

Absztrakt:

A tengerimalac (Cavia Porcellus) népszerű hobbiállat Norvégiában. A dolgozat célkitűzése volt, hogy adatokat gyűjtsön a Norvégiában kedvtelésből tartott tengerimalacok egészségi állapotáról és tartási körülményeiről, beleértve az állatjólléti szempontokat is.

A 100 kérdésből álló online kérdőív a két legnagyobb, 3300, illetve 1400 tagú norvég tengerimalac tartó Facebook csoportban lett megosztva. Összesen 284, Norvégia egész területéről származó állattartó válaszolt a kérdésekre. Az adatgyűjtés 2023. február 7. és augusztus 10. között történt.

A tengerimalacok tartásával kapcsolatos legfontosabb információforrás az internet (n=217, 21,9%) és a szociális média (n=182, 18,3%) volt. A tulajdonosok többsége tisztában volt a tengerimalacok társas mivoltával, mivel csupán 3,5%-uk (n=10) rendelkezett csupán egy állattal. A válaszadók 60%-a (n=168, 59,3%) legalább naponta biztosított a tengerimalac számára friss zöldséget, ennélfogva 63,7%-uk (n=181) nem alkalmazott C-vitamin kiegészítést. Az adatgyűjtés időpontjában az állatok 96,5%-a (n=274) egészséges volt. Az egészségügyi problémák közül a külső élősködők (n=102, a tünetek 20,2%-a), a köhögés és/vagy tüsszentés (n=47, 9,3%), és a túlnőtt karom (n=31, 6,2%) voltak a leggyakoribbak.

Az alapvetően megfelelő tartási körülmények ellenére a tengerimalacoknál felmerültek a tartási körülményekkel összefüggő, ezáltal elkerülhető egészségügyi állapotok is. Fontos lenne, hogy az állatorvosok szerepe játszanak a tengerimalac tartók oktatásában különös tekintettel a takarmányozásra és arra, hogy az állattartók képesek legyenek felismerni a viselkedési és egészségügyi problémákat.Előadások listája