Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

Anatómiai sebészeti támpontok a kutyák thoracolumbalis sebészetében
Breuer Toni-Björn Matthias VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Sebészeti Tanszék
Témavezetők: Dr. Németh Tibor, Dr. Forterre Franck

Absztrakt:

Az utóbbi években a thoracolumbalis régiót érintő műtétek egyre nagyobb fontossággal bírnak az állatorvosi sebészetben, mivel ezen technikákkal számos mellkasi és ágyéki gerincet érintő kórkép hatékonyan kezelhetővé válhat. A részletes anatómiai tudás elengedhetetlen a sebész számára, hogy értelmezni tudja az anatómiai sebészeti támpontokat az operáció során, amelyek segítenek megtalálni az elváltozás pontos helyét. Ezen támpontok különböző anatómiai képletek a gerincoszlop mentén, melyek könnyen és biztonsággal felismerhetők reprodukálható módon a beavatkozás alatt.

Az ember- és állatorvoslásban számos különböző tanulmányt végeztek annak érdekében, hogy csökkentsék a helytelen irányból megközelített gerincműtétek számát. A pontatlan helyről megközelített műtéteknek számos negatív következménye lehet a páciens számára, egyúttal növelheti az operáció idejét.

E kilenc tetemmel végzett kutatás célja, hogy feltárja a thoracolumbalis régió anatómiai és sebészeti támpontjait a tizenegyedik háti- és első ágyéki csigolya közötti szakaszon. Mind a csontos, illetve lágyszöveti képletek leírásra kerültek, melyek segítenek a tájékozódásban preoperatívan és intraoperatívan egyaránt, hogy csökkentsük a radiológiai eszközök használatát, így a sugárzásnak való kitettség mértékét, továbbá a műtét és az altatás idejét.

A tetemek thoracolumbalis régióját hasi fektetésben boncoltuk. A boncolás során a támpontot adó képleteket értékeltük, beleérve a processus mamillaris-ok pozícióját, az L6 és L7 csigolya viszonyát a linea intercristalis-hoz a m. spinalis et semispinalis thoracis et cervicis tapadási pontjaival együtt.

A boncolással különböző csontos és lágyszöveti tájékozódási pontok konzisztensen felkereshetőek voltak. A csontos struktúrák, köztük a vertebra anticlinaris tövisnyúlványa, a különbség az L1 harántnyúlványa, az utolsó borda és a linea intercristalis között, amely az L6 és L7 csigolyák közötti részben halad. A processus mamillaris-ok használata szintén értékes információval szolgálhat, mivel ezek a Th13 és L1 csigolyánál a legkönnyebben hozzáférhetők. A Th11-et érintő műtétek esetén javasolt a facet ízület orientációját is értékelni. A lágyszöveti képleteket, melyek egyaránt jelen voltak mind a kilenc kutyában, beleértve a m. spinalis et semispinalis thoracis et cervicis tapadási pontját a fascia lumbodorsalis-on a Th11 magasságában. Továbbá a tapadási ínak pozíciójának értékelése és a lumbalis izmok tapadási pontja az L1 járulákos nyúlványához szintén használható.

Az anatómiai és sebészeti támpontok értékelése preoperatívan és intraoperatívan is fontos, mert ezzel csökkenthető a pontatlan helyen történő műtéti feltárás és potenciálisan csökkenthető az ebből adódó hosszabb műtéti idő. A megfelelő preoperatív előkészületek elvégzése minden esetben fontos, hogy elkerülhessük a nem megfelelő helyről végzett műtétekkel járó komplikációkat.Előadások listája