Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

Az ősimmunrendszer módosítása kis molekulatömegű anyagok alkalmazásával és annak hatása a vese carcinoma sejtekre egy egérmodellben
Rodgers Rhiannon VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék
Témavezetők: Gulyás Dominik Ádám, Dr. Lőrincz Márta

Absztrakt:

Évek óta tudjuk, hogy az immunrendszer képes fejlődő daganatokat eltávolítani. Azonban a malignus sejtek által kifejezett immunszuppresszív tényezők zavarhatják a test képességét a kialakult daganatok eltávolításában a szabályozó és ható immunitás közötti egyensúly felborításával. Így az immunstimulánsok megfelelő kombinációjának megtalálása az immuno-onkológiai kutatások élénk területe lett az utóbbi években.

A citozin-foszforotioát-guanin oligodeoxinukleotid (CpG ODN) egy olyan biopolimer, amely ígéretes eredményeket mutatott egérmodellekben, különösen bizonyos daganatok visszaszorításában, amikor egy anti-OX40 ellenanyaggal együtt adták be. Ez a terápiás szinergia képes volt újraaktiválni a citotoxikus immunsejteket, végül a céldaganatok eltávolításához vezetett. Azonban ezeket az hatásokat korlátozottan ellemzik a nagy heterogenitást vagy alacsony antigénprezentációt mutató daganatok kontextusában, például a magas agresszivitású vese carcinoma sejtvonalban, a RENCA CRL-2947-ben. Ezen kívül ezek a kis molekulatömegű anyagok citotoxikusnak bizonyulhatnak, ha nagy koncentrációban adják be. Ezért a retinsav-indukálható gén I (RIG-I) ligand antitumor hatását is vizsgáltuk, mivel alacsony citotoxicitási indexxel rendelkezik.

Ebben a kísérletben különböző kezelések hatásait vizsgáltuk vese daganatokon. Konkrétan három kezelési csoportot vizsgáltunk: Az 1. csoport CpG ODN-t és anti-OX40-et kapott, a 2. csoport CpG ODN és RIG-I ligand kombinációját, a 3. csoport pedig a RIG-I ligandot kapta monoterápiaként. 40 BALB/c egeret oltottunk be a RENCA CRL-2947 sejtvonallal, és mindegyik csoportnak megfelelő kezelést adtunk. A kezeléseket az implantáció utáni 10., 14. és 17. napon végesztuk. Figyelemmel kísértük ezeket a csoportokat, és értékeltük azokat a tényezőket, beleértve a medián túlélési időt, az átlagos daganatméretet, a citokintermelést és a metasztatikus csökkenést, mindezt összehasonlítva az el kezeletlen kontrollcsoporttal.

Az eredményeink azt mutatják, hogy az 1. és a 3. csoportnak magasabb medián túlélési ideje volt, mint a kontrollcsoportnak. Azonban az 1. és a 2. csoport egyedei voltak az egyetlenek, akik jelentős tumorcsökkenést mutattak a 24. nap után. Mindhárom csoportban csökkent a metasztázis előfordulása a kontrollhoz képest, és a vizsgált kezelési csoportok közül majdnem mindegyikben progyulladásos citokinek voltak jelen.

Ezek az adatok ígéretes alapot nyújtanak a későbbi vizsgálatok során a vese daganatok kezelési gyakoriságának és kombinációinak módosításához, és bepillantást nyújtanak az immunterápia potenciális alkalmazásába.Előadások listája