Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

Bacillus kivonatok hatásai csirke eredetű bél explant tenyészeten
Dudás Réka VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Élettani és Biokémiai Tanszék
Témavezetők: Dr. Tráj Patrik, Dr. Mátis Gábor

Absztrakt:

A brojlernevelés során a cél minél rövidebb idő alatt előállítani a piaci igényeknek megfelelő terméket. A rendkívül intenzív tartás megviseli az állatok szervezetét, az őket érő stressz összetett oktanú betegségek kialakulására hajlamosít. Mióta az Európai Unióban tilos az antibiotikumok alkalmazása profilaktikus és hozamfokozó célból a gazdasági haszonállatok esetében, több figyelmet kapnak az alternatív, természetes hozamfokozók. Ilyenek például a probiotikumok. Ezek az anyagok befolyásolják a mikrobióta összetételét, hatással vannak az immunrendszer patogénekre adott válaszára, valamint a gyulladásos folyamatok lefolyására. Pontos hatásmechanizmusuk azonban sok esetben nem tisztázott. Vizsgálatunk során a Bacillus licheniformis és a Bacillus mojavensis egy-egy törzséből készült kivonatok (Biovéd 2005 Kft.) hatását vizsgáltuk csirke eredetű bél explantokon.

A kísérletben 3 hetes csirke ileumából nyert explantokat használtunk. Ezeket kontrollként 0,6 és 3% dextrózzal, valamint 0,6% és 3%-ban dextrózra szárított Bacillus licheniformis és Bacillus mojavensis kivonattal kiegészített DMEM F12 tápfolyadékban tenyésztettük 12 órán keresztül. Kombinált kezelési csoportokat alakítottunk ki az előbbi kezelések mellett 50 µg/ml poliinozin-policitidilsavval (poly I:C, virális nukleinsav-analóg) kezelve az explantokat. A kísérlet végeztével a sejtek metabolikus aktivitását CCK-8 teszttel vizsgáltuk. A tápfolyadékból mértük a laktát-dehidrogenáz (LDH) aktivitást, az interleukin-1β (IL-1β), interferon-γ (IFN-γ) és Regulated on Activation, Normal T-cell Expressed and Secreted (RANTES) citokinek koncentrációját, míg a sejtek lizátumából a malondialdehid (MDA) és a kaszpáz-3 koncentrációt határoztunk meg. A poly I:C szignifikánsan csökkentette az explantok metabolikus aktivitását és az LDH aktivitást a tápfolyadékban, azonban a Bacillus kezeléseknek ezekre a paraméterekre nem volt hatása. A poly I:C-vel kezelt gyulladásos csoporthoz képest a Bacillus licheniformis 0,6%-ban alkalmazva szignifikánsan csökkentette az IFN-γ és IL-1β citokinek szintjét, 3%-ban alkalmazva pedig szignifikánsan emelte a kaszpáz-3 koncentrációját a sejtekben. A poly I:C-vel kombinált Bacillus mojavensis 3%-os kezelés sziginfikánsan emelte az MDA koncentrációját.

Az eredmények alapján az alkalmazott Bacillus licheniformis kivonat gyulladáscsökkentő hatású lehet, illetve sejtkárosító gyulladásos folyamat során képes lehet elősegíteni a programozott sejthalált, míg a Bacillus mojavensis 3% koncentrációban prooxidánsnak bizonyult. A vizsgált Bacillus fajok, illetve törzsek hatásának pontosabb megértése érdekében további vizsgálatok elvégzése szükséges.Előadások listája