Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

A Rothschild zsiráf hátsóvégtagjának anatómiai atlasza
Azzopardi, Neal III. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Anatómiai és Szövettani Tanszék
Témavezetők: Dr. Hazai Diana, Dr. Kondor Milán

Absztrakt:

A Rothschild-zsiráf (Giraffa camelopardalis rothschildi) az északi zsiráffaj négy elismert alfajának egyike. Jelentős természetvédelmi értéket képvisel, mivel a Nemzetközi Természetvédelmi Unió a közel veszélyeztetett kategóriába sorolta. Ennek az alfajnak a megőrzése rendkívül fontos. A patás állatok végtagjai, amint azt különböző esettanulmányok is bizonyítják, gondos figyelmet és gondozást igényelnek. Ezért alapvető fontosságú, hogy az e fajok kezeléséért felelős állatorvosok - akár vadon, akár fogságban - átfogó ismeretekkel rendelkezzenek bonyolult anatómiájukról. Ez a tudás lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyan kezeljék az egészségügyi problémákat, és optimális támogatást nyújtsanak az általános természetvédelmi erőfeszítésekhez.

Bár a zsiráfok anatómiájáról létezik szakirodalom, hiányoznak a kifejezetten a végtagok izmaira és érrendszerére összpontosító átfogó vizuális források. A korábbi tanulmányok elsősorban leíró információkat és ábrákat közöltek, és csak a hátsó végtagokra fordítottak korlátozott figyelmet. Bár a csontozattal kapcsolatos kutatások és a radiológiai értelmezések hozzájárultak a megértéshez, a leíró képek hiánya továbbra is fennáll. Felismerve ezt a hiányosságot, csoportunk arra a következtetésre jutott, hogy a zsiráf hátsó végtagjának izmait és érrendszeri struktúráit szemléltető képi atlasz kifejlesztése elengedhetetlen a meglévő szakirodalom kiegészítéséhez.

A projekt során egy elhunyt, 10 napos nőstény Rothschild-zsiráfborjú részletes boncolását végeztük el, és a folyamatot fényképek segítségével aprólékosan dokumentáltuk. Ezeket a képeket gondosan feldolgoztuk és felcímkéztük, a meglévő szakirodalomra és az összehasonlító anatómiára támaszkodva.

Munkánk elsődleges célja egy olyan anatómiai atlasz elkészítése volt, amely bemutatja a zsiráf hatso végtagjában lévő izmok és erek közötti bonyolult kapcsolatot. A post-mortem képek segítségével célunk az volt, hogy az állatorvosok és a kutatók számára átfogó és klinikailag releváns ismereteket nyújtsunk a zsiráf anatómiájáról. Az állat makroszkópos anatómiájának bemutatásával atlaszunk értékes forrásként szolgál a zsiráfok egészségügyi ellátásában és tudományos vizsgálataiban résztvevők számára.Előadások listája