Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

Recept a bajhoz – A leggyakoribb élelmiszerhigiéniai hibák népszerű ételreceptekben
Dorkó Annamária III. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerhigiéniai Tanszék
Témavezetők: Dr. Süth Miklós, Dr. Kasza Gyula

Absztrakt:

Az élelmiszerlánc-biztonság a termőföldnél kezdődik és a fogyasztó asztalánál ér véget. Az élelmiszerlánc első szakaszait jogszabályok fedik le, és a szereplők tevékenységét ellenőrzi a hatóság, a fogyasztók élelmiszerbiztonsági gyakorlata azonban – természetesen – nem tartozik a szabályozott tevékenységek közé. A legtöbb élelmiszer-eredetű megbetegedés a háztartások helytelen élelmiszerhigiéniai gyakorlatára vezethető vissza. A lakosság kockázatészlelésének és kockázatelkerülési magatartásának fejlesztéséhez a kockázatkommunikáció az egyik megfelelő eszköz. A kockázatkommunikáció tudományos és gyakorlati alapjai folyamatosan fejlődnek, hiszen nyomon kell követni a fogyasztók szokásainak és tudásának változását, az őket érő információk hatásait és a magatartásukra ható egyéb tényezőket. Jelen kutatás ehhez kíván hozzájárulni azáltal, hogy a napjainkban népszerű online receptgyűjtemények szövegeinek feldolgozásával rámutat azok leggyakoribb élelmiszerhigiéniai hibáira, majd javaslatot tesz olyan kockázatkommunikációs intézkedésekre, amelyek ezek mérséklését célozzák.

A szakirodalmi áttekintés tapasztalatai alapján a kutatás a nyers csirkehús alapanyag felhasználásával készülő recepteket helyezte fókuszba. A legnépszerűbb receptmegosztó weboldalakon elérhető receptek közül 500 db recept szövegét elemeztük. Az elemzés során gyűjtött ételkészítési gyakorlatokat az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság élelmiszerhigiéniai ajánlásai alapján osztályoztuk. Összesen 132 rossz élelmiszerhigiéniai gyakorlatot azonosítottunk, amely alapján a receptek több, mint negyedében (26,4%) előfordult kockázatos ételkészítési instrukció. További 48 potenciálisan rossz élelmiszerhigiéniai gyakorlatot tartalmazott a receptek 9,6%-a.

A háztartások konyhája az utolsó „védelmi vonal” az élelmiszerlánc-biztonság tekintetében, azonban az eredmények alapján az online receptekben található információk nem készítik fel a fogyasztókat erre a szerepre. A nyers csirke helyes előkészítésére vonatkozó információkra érdemes lenne hangsúlyt fektetni mind a felnőttek, mind a gyermekek élelmiszerbiztonsági tudatosságának formálását célzó kockázatkommunikációs kampányok során. A kutatás rávilágított továbbá, hogy hasznos lenne az ilyen típusú internetes tartalmak gépi tanulásos szövegelemzését végző webes szöveg-monitoring robot fejlesztése, amely kockázatkezelési feladatokban is alkalmazható lenne.Előadások listája