Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2023. TDK » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

Recept a bajhoz – A leggyakoribb élelmiszerhigiéniai hibák népszerű ételreceptekben
Dorkó Annamária III. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerhigiéniai Tanszék
Témavezetők: Dr. Süth Miklós, Dr. Kasza Gyula

Absztrakt:

Az élelmiszerlánc-biztonság a termőföldnél kezdődik és a fogyasztó asztalánál ér véget. Az élelmiszerlánc első szakaszait jogszabályok fedik le, és a szereplők tevékenységét ellenőrzi a hatóság, a fogyasztók élelmiszerbiztonsági gyakorlata azonban – természetesen – nem tartozik a szabályozott tevékenységek közé. A legtöbb élelmiszer-eredetű megbetegedés a háztartások helytelen élelmiszerhigiéniai gyakorlatára vezethető vissza. A lakosság kockázatészlelésének és kockázatelkerülési magatartásának fejlesztéséhez a kockázatkommunikáció az egyik megfelelő eszköz. A kockázatkommunikáció tudományos és gyakorlati alapjai folyamatosan fejlődnek, hiszen nyomon kell követni a fogyasztók szokásainak és tudásának változását, az őket érő információk hatásait és a magatartásukra ható egyéb tényezőket. Jelen kutatás ehhez kíván hozzájárulni azáltal, hogy a napjainkban népszerű online receptgyűjtemények szövegeinek feldolgozásával rámutat azok leggyakoribb élelmiszerhigiéniai hibáira, majd javaslatot tesz olyan kockázatkommunikációs intézkedésekre, amelyek ezek mérséklését célozzák.

A szakirodalmi áttekintés tapasztalatai alapján a kutatás a nyers csirkehús alapanyag felhasználásával készülő recepteket helyezte fókuszba. A legnépszerűbb receptmegosztó weboldalakon elérhető receptek közül 500 db recept szövegét elemeztük. Az elemzés során gyűjtött ételkészítési gyakorlatokat az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság élelmiszerhigiéniai ajánlásai alapján osztályoztuk. Összesen 132 rossz élelmiszerhigiéniai gyakorlatot azonosítottunk, amely alapján a receptek több, mint negyedében (26,4%) előfordult kockázatos ételkészítési instrukció. További 48 potenciálisan rossz élelmiszerhigiéniai gyakorlatot tartalmazott a receptek 9,6%-a.

A háztartások konyhája az utolsó „védelmi vonal” az élelmiszerlánc-biztonság tekintetében, azonban az eredmények alapján az online receptekben található információk nem készítik fel a fogyasztókat erre a szerepre. A nyers csirke helyes előkészítésére vonatkozó információkra érdemes lenne hangsúlyt fektetni mind a felnőttek, mind a gyermekek élelmiszerbiztonsági tudatosságának formálását célzó kockázatkommunikációs kampányok során. A kutatás rávilágított továbbá, hogy hasznos lenne az ilyen típusú internetes tartalmak gépi tanulásos szövegelemzését végző webes szöveg-monitoring robot fejlesztése, amely kockázatkezelési feladatokban is alkalmazható lenne.



Előadások listája