Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

A Bacillus licheniformis hatásának vizsgálata IPEC-J2 sejttenyészeten
McDonagh Lawlor Nicole VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék
Témavezetők: Dr. Farkas Orsolya, Dr. Palkovicsné Pézsa Nikolett

Absztrakt:

Az egyre intenzívebb modern állattenyésztés növeli a haszonállatok iránti keresletet. A nagyüzemi sertéstenyésztésre jellemző intenzív tenyésztési gyakorlatokhoz kapcsolódó zsúfoltság és stressz miatt gyakoriak az Escherichia coli (E. coli) és a Salmonella enterica serovar Typhimurium (S. Typhimurium ) által okozott emésztőrendszeri megbetegedések.

Ezek a kórokozók oxidatív stresszt idézhetnek elő és károsíthatják a bél barrier funkcióját, ami a termelés csökkenéséhez, klinikai tünetek megjelenéséhez vagy akár az állatok elhullásához vezethet. Az antibiotikumok betegségmegelőzésre és a hozamfokozására történő alkalmazása a múltban jelentős szerepet játszott az antimikrobiális rezisztencia kialakulásában és fokozódásában. Az Európai Unió jelenleg szigorúan szabályozza az antibiotikumok állatgyógyászatban történő felhasználhatóságát, különösen az élelmiszertermelő állatok esetében. Mindez növeli az igényt olyan takarmánykiegészítők és kezelések iránt, amelyek nem vezetnek rezisztenciához, pozitívan befolyásolják az állatok egészségét és termelékenységét, miközben megőrzik a bél barrier integritását.

Kísérleteinkben egy probiotikus baktérium, a Bacillus licheniformis (B. licheniformis) védőhatásának hatékonyságát vizsgáltuk E. coli és S. Typhimurium patogén baktériumtörzsekkel szemben sertés bélhámsejt (IPEC-J2) tenyészeten.

Kísérleteink első fázisában a Neutral Red módszer segítségével megállapítottuk, hogy 10^8 CFU/ml koncentrációban a B. licheniformis nem befolyásolja az IPEC-J2 sejtek életképességét, ezért ezt a koncentrációt alkalmaztuk a további kísérletek során. Ezt követően a DCFH-DA-módszert alkalmaztuk a sejtek intracelluláris redox állapotának vizsgálatára.

Három különböző kezelési módot alkalmaztunk; a probiotikummal történő elő-, egy- és utóidejű kezelést.

Végül megvizsgáltuk, hogy a B. licheniformis hogyan befolyásolja a patogén baktériumok IPEC-J2 sejtekhez történő tapadását.

Eredményeink alapján a B. licheniformis jelentősen mérsékeli az E. coli és a S. Typhimurium által kiváltott oxidatív stresszt IPEC-J2 sertés bélhámsejtekben. Továbbá ez a probiotikum a patogén baktériumok tapadását is gátolja. A B. licheniformis tehát hozzájárulhat a probiotikumok állatok egészségére gyakorolt pozitív hatásaihoz.Előadások listája