Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

A székely ló fajtarekonstrukciós állományának filogenetikai vizsgálata a mitokondriális D-loop szekvencia alapján
Gyurkó Brigitta IV. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék
Témavezető: Dr. Maróti-Agóts Ákos

Absztrakt:

A székely ló, amelyet a kilencedik magyar lófajtaként is szokás említeni, a Kárpátok kistermetű szívós hegyi lova. Számos írás elismerően beszél a fajtáról, mely ősi jegyeket hordoz mind testalkat, mind tűrőképesség szempontjából. A fajta fenntartására, megszilárdítására már történtek a múltban is kísérletek, amelyek közül talán a legismertebb a Pettkó-Szandtner Tibor nevéhez fűződő zsuki ménes megalapítása.

A fajta története a II. világháborúval ért véget, a meglévő állományok szétszóródtak, a törzskönyvek megsemmisültek, és a székely ló, mint fajta kezdett feledésbe merülni.

A székely ló legújabb fajtarekonstrukciója 2012-ben kezdődött ifj. Bodó Imre vezetésével, és így 2020-21-re Kászonban létrejött egy fenotípusában többnyire egységes állomány.

TDK dolgozatom célja a székely ló fajtarekonstrukciós állományának filogenetikai vizsgálata a mitokondriális CR régió alapján. Munkám a tanszéken hasonló témában 2021-ben írt, és 2023-ban megjelent angol nyelvű cikk kibővítése, a 2022-es és 2023-as adatokkal, mintákkal.

Munkám során 77 székely ló mitokondriális DNS-ét vizsgáltuk, melynek eredményeképpen 77 polimorf hely, 15 haplocsoport és 53 haplotípus került azonosításra. A minta haplotípus diverzitása (Hd) 0,977, nukleotid diverzitása (Pi) pedig 0,02105 volt. A haplocsoportok A-tól R-ig terjedő betűkkel jelöltek, melyek közül jelen esetben az A (7), B (7), C (1), D (4), E (2), G (4), H (2), I (5), J-K (1), L (9), M (4), N (6), O’P (4), Q (18) és R (1) haplocsoportok voltak a jellemzőek. A B, L és különösen a Q haplocsoport a fajtában nagyobb arányban fordult elő. A 2022-23-as új kancacsaládok túlnyomórészt a meglévő haplocsoportokba tartoztak és azok arányát nem változtatták meg. Az új C és a H haplocsoport 1-1 kancacsaládban fordul elő.

A leggyakoribb haplocsoportok közül a B a Közel-Keleti, az L az Európai, a Q pedig az ázsiai lovak génállományára jellemző. Mindezek alapján a székely ló eredetét tekintve sokszínűnek mondható, ám a Q haplocsoport jelentős előfordulása továbbra is a keleti származást helyezi előtérbe.Előadások listája