Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

Enterococcus faecium hatásának vizsgálata bélhámsejt - baktérium kokultúrán
Nagy Eszter VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék
Témavezetők: Dr. Farkas Orsolya, Dr. Palkovicsné Pézsa Nikolett

Absztrakt:

Az Escherichia coli (E. coli) és Salmonella törzsek által okozott bélbetegségek jelentős gazdasági veszteséghez vezethetnek az élelmiszertermelő állatokban, és veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre is. Az említett patogének oxidatív stresszt váltanak ki a bélrendszerben és a bél barrier funkcióját is károsítják. Ezek a hatások együttesen klinikai tünetek kialakulásához vagy akár elhulláshoz is vezethetnek.

A gasztrointesztinális betegségek leküzdésére és hozamfokozásra a sertéságazat nagyrészt az antibiotikumok profilaktikus alkalmazására támaszkodott. Az antibiotikum-rezisztencia miatti aggodalomra való tekintettel az Európai Unióban már lassan két évtizede betiltották az antibiotikumok növekedésserkentőként való használatát, illetve további, 2022-ben életbe lépett rendelkezésekkel szabályozzák az antibiotikumok felelős használatát az állatgyógyászatban. A gasztrointesztinális traktus egészségének megőrzésére alkalmas alternatív takarmánykiegészítők bevezetése a sertéságazat, és az emberi egészség szempontjából is fontos jelentőséggel bír. A probiotikumokat már hosszú ideje használják az állatgyógyászatban, de sok esetben még nem teljesen ismert a pozitív hatásukért felelős pontos hatásmechanizmus és a hatékonyságuk mértéke.

Jelen dolgozatban az Enterococcus faecium (E. faecium) probiotikus baktérium IPEC-J2 sertés eredetű bélhámsejteken kifejtett védőhatását vizsgáltuk a patogén E. coli és S. enterica ser Typhimurium (S. Typhimurium) baktériumokkal szemben.

Neutral Red próbával meghatároztuk, hogy az IPEC-J2 sejtek életképességét az E. faecium 10^7 és 10^8 CFU/ml koncentrációban alkalmazva nem befolyásolja. A további kísérletekben ezeket a koncentrációkat alkalmaztuk. A sejtek intracelluláris redox állapotának vizsgálatához DCFH-DA próbát alkalmaztunk, melynek során három különböző kezelést alkalmazva (elő-, egyidejű és utókezelés) adtuk hozzá a sejtekhez az E. faeciumot, valamint a patogén baktériumokat. A probiotikus törzs hatását a bélhámsejtek paracelluláris permeabilitására FD4 fluoreszcens próbával teszteltük.

Kutatásunk eredményei azt bizonyítják, hogy az E. faecium jelentősen csökkenti a sertés-bélhámsejtekben az E. coli és S. Typhimurium által kiváltott oxidatív stresszt, és emellett képes mérsékelni a barrier funkció károsodását. További in vitro és in vivo vizsgálatok szükségesek az E. faecium pozitív hatásának hátterében álló folyamatok felderítésére.Előadások listája