Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

Akut fázis fehérjék összehasonlítása akut pancreatitis során experimentális kutya modellben
Babits Emma Léda VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Belgyógyászati Tanszék
Témavezetők: Dr. Kanyorszky Eszter Tünde, Dr. Manczur Ferenc

Absztrakt:

Az akut fázis reakció a szervezetben összetett kaszkádszerűen lejátszódó folyamat, amely a szerzett védekezés részeként értelmezhető. Számos részből áll, mint a láz, leukocytosis, megváltozott hormonszintek, fokozott véralvadás és komplementrendszer aktivitás, illetve plazmaproteinek és az akut fázisú fehérjék koncentrációjának változása. Utóbbiaknál beszélhetünk pozitív, illetve negatív markerekről annak megfelelően, hogy mennyiségük nő vagy éppen csökken a szervezeti válasz során. A szérum koncentrációik változásának mértéke több patológiás esetben párhuzamba állítható a kórkép súlyosságával. Ezáltal igen hasznosak lehetnek számos betegség diagnózisának felállításában, illetve azok lezajlásának monitorozására. Kutyákban igen gyakori az akut pancreatitis előfordulása, amely súlyos kimenetelű, akár halálos megbetegedés is lehet.

Kutatásunkban az akut fázis fehérjék közül a C-reaktív protein, a szérum amyloid-A-t (SAA) és a haptoglobin változását vizsgáltuk kutyákban mesterségesen előidézett hasnyálmirigy gyulladás során. A kísérlet során cerulein injekciós alkalmazásával váltottunk ki hasnyálmirigy-gyulladást tíz kísérleti beagle kutyában, majd a beadás napján és további hét napig vettünk tőlük vérmintákat a biokémiai változások monitorozására.

Eredményeinkkel mi is megerősítettük a CRP, mint korai diagnosztikai paraméter alkalmasságát kutyák heveny hasnyálmirigy gyulladásának nyomon követésére. Kutatásunkban kimutattuk, hogy a SAA szint megemelkedik ugyan, de a betegség megjelenéséhez képest pár napos időbeni késéssel. Ez klinikai diagnosztikai szempontból nem kedvező, hiszen a minél jobb prognózis érdekében elengedhetetlen a korán megkezdett terápia. Továbbá azt sem tudtuk megerősíteni, – más kutatási eredményekkel ellentétben - hogy nagyobb szenzitivitással rendelkezne CRP-nél. A haptoglobin általunk mért, szinte csak pillanatnyi megemelkedése alkalmatlanná tette a kórkép lezajlásának monitorizálására.Előadások listája