Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

Irodalmi áttekintés és kérdőíven alapuló retrospektív tanulmány: A FIP neurológiai és ocularis formájának gyógykezelése a GA441524 nukleozid analóggal
O'Shaughnessy, Niamh VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Belgyógyászati Tanszék
Témavezető: Dr. Vizi Zsuzsanna

Absztrakt:

Feline infectious peritonitis (FIP) egy halálos betegség macskáknál, amely a macskacoronavírus mutációjából ered, és körülbelül 1-2% -ban fordul elő az esetekben. A FIP két formában nyilvánul meg: nedves és száraz, néha idegrendszeri vagy szemészeti tünetek kíséretében. Mostanában a háziállat tulajdonosok GS-441524 nevű nem engedélyezett antivirális nukleozid analógot használnak macskáik FIP-ben szenvedő kezelésére, és jelentős eredményekről számolnak be. Jogi szempontból elérhető gyógyszerek nem mutattak eredményt a FIP kezelésében, de komoly problémát jelent a tudományos dokumentáció hiánya a GS-441524 forrásával kapcsolatos illegális piacról.

Ez a tanulmány célja volt annak rendszeres értékelése, hogy a nem engedélyezett GS-441524-hez hasonló kezelést alkalmazzák-e azoknál a macskáknál, akiknél felmerült a gyanú a neurológiai és szemészeti FIP-re, ami korábban gyógyíthatatlan volt. Egy online felmérést végeztek el különböző nagy közösségi médiatámogató csoportok és GS-441524-hez hasonló gyógyszerelosztási hálózatok tagjai között. A felmérés azokra az egyénekre irányult, akik legalább 84 napig kezelték macskáikat ezekkel a nem engedélyezett gyógyszerekkel. A 230 vizsgált felmérés közül 190 felelt meg a beillesztési kritériumoknak, és körülbelül 33% -uk Franciaországban, 28% -uk az Egyesült Államokban, 12% -uk pedig Magyarországon és Ausztriában tartózkodik, valamint kisebb százalékok származnak különböző más országokból is.

A válaszadók többsége (körülbelül 87%) arról számolt be, hogy macskáik egészségi állapota jelentős javulást mutatott egy hét alatt a kezelés megkezdése után. A felmérés időpontjában a macskák körülbelül 96% -a még mindig életben volt, és körülbelül 61% -uk gyógyultnak számított, további 35% pedig megfigyelés alatt állt az 84 napos időszak alatt. Egy kis rész (4%) visszaeső FIP tüneteket tapasztalt, és ugyanennyi százalék nem élt túl annak ellenére sem, hogy GS-441524-hez hasonló kezelést kapott. A szövődmények főként a savas GS-441525-hez hasonló terápia tulajdonosok által adott bőralatti injekcióival voltak összefüggésben, ami fájdalmat, injekció helyi sérüléseket és vese károsodást okozott.

Fontos elismerni ennek a tanulmánynak a korlátait, ideértve a tulajdonosok által jelentett adatokra való támaszkodást, az orvosi szakemberek bevonását és a nem engedélyezett gyógyszerek összetételének ellenőrzésének lehetetlenségét. Mindazonáltal értékes betekintéseket lehet nyerni ezeknek a macskatulajdonosok által megosztott tapasztalatokból. Bár szokatlan és nem mentes az orvosi és jogi kockázatoktól, a tulajdonosok véleménye alapján otthoni GS-441524-hez hasonló terápia látszólag előnyöket kínál a FIP-re gyanúsított macskáknak.Előadások listája