Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

A telepi járványvédelem és az állatjólléti indikátorok közötti kapcsolat a nagyüzemi pulykatartásban
Klaucke, Christopher V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Állathigiéniai, Állomány-egészségtani és Állatorvosi Etológiai Tanszék
Témavezetők: Dr. Kovács László, Dr. Jurkovich Viktor

Absztrakt:

Mivel a baromfitermékek iránti világszintű kereslet folyamatosan növekszik, a haszonállatok jóllétének biztosítása a modern állattenyésztés egyik fontos szempontjává vált. Ezen tanulmány célja, hogy megvizsgálja a pulykák jóllétét különböző kereskedelmi termelési rendszerekben, és feltárja annak összefüggéseit a gazdaságon belüli biológiai biztonsági intézkedésekkel. A munka során komplex módszertani megközelítést alkalmaztunk, amely a gazdaságban végzett megfigyeléseket, felméréseket, valamint a gazdaságok vezetőivel és állatorvosokkal készített interjúkat kombinálta. A különböző termelési rendszerekből származó pulykákat különböző mutatók, többek között a viselkedés, az egészségi állapot, az élettér és a pulykák jóllétének értékelésére használt egyéb releváns tényezők szempontjából vizsgáltuk. Ezzel párhuzamosan értékeltük a gazdaságokban alkalmazott biológiai biztonsági protokollokat, különös tekintettel a betegségek kitörésének megelőzésében való hatékonyságukra.

A vizsgálat célkitűzése volt összefüggéseket keresni a telepi járványvédelem és a pulykák jólléte között. A jól strukturált és végrehajtott biológiai biztonsági protokollokkal rendelkező gazdaságokban több természetes viselkedést, kevesebb stresszel kapcsolatos viselkedést, kevesebb fizikai sérülést, valamint jobb általános pulyka-egészségügyet és kondíciót figyeltünk meg. Fontos, hogy a telepen megvalósított fokozott telephigiénia, illetve járványvédelem pozitív hatásai túlmutattak a betegségmegelőzésen, befolyásolták a pulykák komfortérzetét és fizikai jóllétét egyaránt.

Eredményeink szerint a biológiai biztonság és az állatok jólléte között kapcsolat áll fenn a pulykatenyésztésben. A hatékony biológiai biztonsági gyakorlatok hozzájárulnak a pulykák jóllétéhez azáltal, hogy minimalizálják a stresszorokat és a betegségekkel kapcsolatos kihívásokat. Az egészséges pulykák ellenállóbbak a kórokozókkal szemben, ami növeli a biológiai biztonsági intézkedések hatékonyságát. Ez a kölcsönhatás rávilágít a pulykatartás egységes megközelítésének fontosságára, amely magában foglalja mind a betegségmegelőzést, mind az etikus állattartást. Ezen túlmenően az összefüggés gazdasági következményei is hangsúlyosak, mivel a biológiai biztonságot és az állatjóllétet összehangoló gazdaságok nagyobb termelékenységet és kevesebb termelési veszteséget tapasztalnak. Ezek az eredmények hangsúlyozzák a pulykatenyésztés fenntarthatóbb és etikusabb megközelítési lehetőségét, ahol a madarak egészségét és jóllétét a betegség elleni védekezés szempontjából kiemelten fontosnak tekintjük.

A járványvédelem és az állatjóllét közötti ezen bonyolult szimbiotikus kapcsolat felismerésével és optimalizálásával a pulykaágazat résztvevői olyan környezetet teremthetnek, amelyben a biológiai biztonsági gyakorlatok és az állatok jólléte összekapcsolódnak, ami egészségesebb, boldogabb, ellenállóbb állományokat és fenntarthatóbb baromfitenyésztési rendszert eredményez.Előadások listája