Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

Hazai madárkullancslégy fajok gazdapreferencia-vizsgálata
Németh Anna VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Parazitológiai és Állattani Tanszék
Témavezető: Dr. Keve Gergő

Absztrakt:

A kullancslegyek obligát vérszívó, ízeltlábú ektoparaziták, melyek számos melegvérű állatfajon élősködhetnek. A kullancslegyek családjába (Hippoboscidae) több mint 200 faj tartozik, melyek közül a legtöbb madarak parazitája. Vektor szerepük régóta ismert, számos kórokozó terjesztésében játszanak szerepet, így állategészségügyi jelentőségük vitathatatlan. Mivel a hazánkban előforduló madárkullancslegyekről jelenleg csak korlátozott információ áll rendelkezésre, kutatásunk célja a Magyarországon jelen lévő fajok szélesebb körű feltérképezése, illetve a parazita-gazda kapcsolatok mélyebb megismerése volt.

Ócsán már 2015 óta távolítanak el parazitákat, köztük kullancslegyeket a gyűrűzés céljából befogott madarakról, 2022-ben pedig további 7 helyszínen folytatódott a kutatás: Fenékpusztán, Tömördön, Dávodon, Szalonnán, a Kolon-tónál, a Lajta-Hanságon, és Barbacson.

Ez idő alatt összesen 236 db kullancslegyet gyűjtöttek be különböző verébalakúakról (Passeriformes), harkályalakúakról (Piciformes), és bagolyalakúakról (Strigiformes), valamint 18 kullancslégy példányt a madarak közvetlen környezetéből. Az eltávolított paraziták 6 különböző fajba tartoztak: A leggyakoribb (168 db) az Ornithomya avicularia volt, ezt követte az Ornithoica turdi (24 db), majd az Ornithomya biloba (23 db), és az Ornithomya fringillina-(17 db). Mindezen felül 3 db Ornithomya chloropust, valamint egy példány Ornithoctona laticornist is sikerült azonosítani morfológiai módszerek alapján. Legjobb tudomásunk szerint, ez az első dokumentált alkalom, hogy az utóbbi fajt Magyarországon leírták. A 193 befogott madárból mindössze egyszer fordult elő, hogy 2 különböző kullancslégyfaj volt ugyanazon a madáron. A madarak kullancslégyfertőzöttségének átlagos intenzitása 1,295, míg a madarak kullancslégyfertőzöttségének medián intenzitása 1 kullancslégy/ fertőzött madár volt.

A befogott madárfajokat négy kategóriába soroltuk élőhelyeik alapján, így nádi-, mezei-, erdei-, valamint vegyes habitusú (erdei és mezei) madarakat különítettünk el egymástól. Fisher-féle egzakt próba segítségével megállapítottuk, hogy a különbség bizonyos kullancslégyfajok gazdapreferenciájában erősen szignifikáns. Az O. avicularia sokkal gyakoribb volt nádi madarakon, mint az O. turdi, amely inkább mezei és erdei madarakon fordult elő (p=0,0004). Ugyanez a különbség nem volt elmondható az O. avicularia és az O. fringillina fajok esetében (p=0,418).Előadások listája