Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

Sport-és Hobbilovak Takarmányozási Viszonyainak Felmérése Magyarországon 2022 Június és 2023 Szeptember Között
Pál Zsófia V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék
Témavezető: Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya

Absztrakt:

Az alábbi tanulmány egy hiánypótló felmérés a magyarországi lótulajdonosok takarmányozási szokásairól, valamint takarmányozástani ismereteik mélységéről.

A kutatás alapját egy anonim online kérdőív képezte, melyet 2022 júniusa és 2023 szeptembere között nyolcvan véletlenszerűen kiválasztott, a díjugratás, díjlovaglás és lovastusa szakágak valamelyike felé elkötelezett lótartó töltött ki. A kitöltők neme, életkora és lovaik országon belüli lokációja ismeretlen.

A felmérésben leggyakrabban szereplő lófajta a magyar sportló volt (31%), a lovak átlagéletkora 10,5 év, azok változó intenzitású munkát végeztek.

A kitöltők 54%-a ismeretlenként jelölte meg lova testsúlyát, és mindössze 5%-uk mérte azt legalább félévente egyszer. A mérésre használt eszközök a mérleg és a súlymérő szalag voltak. A lovak Body Condition Score (BCS) értéke a lótulajdonosok 66%-a által egyáltalán nem került megállapításra.

Az alkalmazott tartástechnológia, a legelőn töltött órák száma, a lovak takarmányozásának helye és a takarmány kimérésének módja változó volt.

A leggyakrabban etetett tartósított szálastakarmány a réti széna (92,5%), önmagában vagy más tartósított szálastakarmánnyal kombinálva. A tartósított szálastakarmány beltartalmi értéke az esetek 85%-ában nem került meghatározásra laboratórium által.

A lovak 81%-a fogyasztott abraktakarmányt, 76%-uk kereskedelmi forgalomban kapható, teljes értékű lótápot, és 96%-uk valamilyen takarmánykiegészítőt.

A lótartók 86%-a tartotta kiemelkedő fontosságúnak a takarmányozást a ló teljesítményének fenntartásában és javításában, de csupán 46%-uk kérte állatorvosa tanácsát a témában. A kitöltők sportlótakarmányozással kapcsolatos tudásukat egy 1-től 5-ig terjedő skálán átlagosan 3,6-ra, míg a takarmányozási hibákkal összefüggő betegségek témakörében szerzett ismereteiket átlagosan 3,5-re értékelték. Saját bevallásuk szerinti tudásukat sok esetben nem tükrözték az általuk alkalmazott takarmányozási módszerek, ugyanakkor a tulajdonosok 92,5%-a bővítené takarmányozástani ismereteit.

A lótartók tudatos takarmányozásra való tanítása és szemléletük formálása jelentős mértékben kiküszöbölhetné a takarmányozási hibákat. Ebben a folyamatban az állatorvosok nagyobb szerepvállalására lenne szükség.Előadások listája