Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

Probiotikus baktériumok védő hatása szarvasmarha endometrium sejteken, in vitro
Sequeira Lindsay Mary V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék
Témavezetők: Dr. Palócz Orsolya, Dr. Csikó György

Absztrakt:

A laktobacillusok egy jól ismert baktériumnemzetség, amelyeket különféle élelmiszerekből és gazdaszervezetekből izolálnak, emberek és állatok bél- és hüvelyhámjának normális lakói. Bár ez a nemzetség leginkább biztonságos és jótékony probiotikumként ismert, de patogén mikroba-ellenes és antioxidáns hatást is kifejt.

A tejelő tehenek rendkívül érzékenyek az ellés utáni méhfertőzésre. A metritist, általában olyan bakteriális ágensek okozzák, mint a Trueperella pyogenes. A méhgyulladás késleltetett involúcióhoz, valamint tüszőéréshez és petefészekműködési problémákhoz, továbbá meddőséghez vezethet, ami termeléskiesést és megnövekedett selejtezési arányt okozhat. Ennek az állapotnak a kezelésére általában antibiotikumokat használnak, amelyek valamennyire hatásosak, de sikeres alkalmazásuknak számos korlátja van. Ezenkívül az antibiotikum-rezisztencia folyamatos növekedése és következményei miatt kutatások folynak az alternatív kezelési lehetőségekről, például a probiotikumokról.

Tanulmányunk célja négy különböző Lactobacillus törzs keverékének probiotikus potenciáljának értékelése. A primer szarvasmarha endometriális epitheliális sejteket (BEnEpC) nem vemhes, egészséges tehenekből izoláltuk, és 6-lyukú tenyésztőlemezeken tenyésztettük. A BEnEpC tenyészeteket együtt tenyésztettük T. pyogenes-szel önmagában vagy a négy laktobacillussal együtt. Kontrollként az ugyanazzal a tápközeggel, de baktériumok nélkül tenyésztett sejtek szolgáltak. A gyulladást elősegítő mediátorok, például az IL-3, IL-6, IL-8 és a TNF szintjének változásait is vizsgáltuk.

A BEnEpC tenyészeten laktobacilluszokkal és T. pyogenes-szel együtt az IL-3 és a TNF génexpresszió szignifikáns csökkenést mutatott a T. pyogenes kezeléssel összehasonlítva. Az IL-8 kifejeződésében azonban minden tenyészetben szignifikáns upreguláció volt megfigyelhető. Az IL-6 expressziója a tejsavbaktériumokkal kezelt sejttenyészetekben enyhén csökkent, míg a T. pyogenes és Lactobacillus vegyes ko-kultúrában enyhén emelkedett a T. pyogenes kezeléshez képest.

Összefoglalva, az eredményeink az alkalmazott laktobacilluszok jótékony hatását mutatják a szarvasmarhák méhgyulladásának csillapításában. Figyelembe kell venni azonban, hogy a kutatási fázisban az in vitro vizsgálatok jó első megközelítést biztosítanak, de a kapott eredményeket élő állatban történő vizsgálatoknak is meg kell erősítenie.Előadások listája