Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

A 12 elvezetéses EKG-vizsgálat alkalmazása egészséges kutyákon
Vatne Ingeborg Marie VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Belgyógyászati Tanszék
Témavezetők: Dr. Manczur Ferenc, Dr. Boros Márton

Absztrakt:

Az elektrokardiogram (EKG) továbbra is értékes diagnosztikai eszköz az egészségügyi dolgozók számára mind az emberi, mind az állatorvosi ellátásban. A napi gyakorlatban való alkalmazása felhasználható diagnosztikai vagy monitorozási célokra, összességében jobb ellátást nyújtva betegeinknek.

A tanulmány célja a PQRS-T hullámok polaritásának és konkordanciájának leírása a 12 elvezetéses standard EKG segítségével egészséges kutyákon, továbbá a mellkasi és a végtagi elvezetésének változékonyságának vizsgálata.

A kísérletbe 6 hónaposnál idősebb egészséges kutyák vettek részt, amelyek nem szenvedtek semmilyen betegségben. A kutyáknak meg kellett felelniük annak is, hogy jobb oldali fekvő helyzetben maradjanak érzéstelenítés és viselkedésmódosító gyógyszerek nélkül az EKG monitorozás ideje alatt.

A vizsgálatot 70 egészséges kutyán végeztük. Miután kizártuk azokat a kutyákat, amelyek nem voltak elég együttműködőek ahhoz, hogy az EKG-t a standard jobb oldali fekvő helyzetben végezzék el, továbbá azokat, amelyek valamilyen EKG-rendellenességet mutattak, 59 kutya maradt. Az 59 kutya különböző fajtájú és nemű volt, változatos testmérettel és mellkas alakulással. A medián életkor 4,7 év, testtömeg 12 kg volt. A következő fajtákból fordult elő több mint 3 egyed: Border collie, Chihuahua, francia bulldog,

miniatűr schnauzer és Shetlandi juhászkutya. A többi vagy keverék kutya volt, vagy kevesebb, mint 3 egyedet képviselt az adott fajtából.

Az összegyűjtött EKG görbékből leírtuk a PQRS-T hullámok polaritását a különféle EKG-elvezetésekben egészséges kutyákban. Úgy tűnt, hogy a kutya fajtája nem befolyásolta az EKG-hullámok megjelenését, polaritását és különféle paramétereit. A V1 mellkasi elvezetésben a negatív P-hullámot szinte mindig negatív QRS-komplexum követte. 3 kutyának volt izoelektromos P-hulláma, és egyiküknek izoelektromos QRS-komplexum is V1-ben. A V2-V6 elvezetésekben a QRS-komplexumok pozitívak voltak, melyeket pozitív-T hullámok követtek. Ezek azonban nem korreláltak a végtagi elvezetésekkel. Az adatok alátámasztották a jelenlegi szakirodalmi adatokat, amely szerint a P-hullámok és QRS-komplexumok többnyire pozitívak Einthoven I, II, III és aVF, továbbá V2-V6 elvezetésekben, míg többnyire negatívak aVR-ben és V1-ben. A T-hullám változékonynak bizonyult a különböző elvezetésekben, de nagyobb gyakorisággal volt pozitív a V2-V4 mellkasi elvezetésekben.

Vizsgálatunk eredményei hozzájárulnak az EKG-hullámok megjelenésének normális változékonyságának megismeréséhez kutyák standard EKG-elvezetéseiben. A tanulmány hozzájárul a T-hullámok polaritásának és konkordanciájának leírásához egészséges kutyákban, bár nagyobb mintaméret ideálisabb lett volna a fajtajelleg ezekre a változókra gyakorolt hatásának vizsgálatához.Előadások listája