Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

A székely ló fajtarekontrukciós állományának testméreteinek vizsgálata hagyományos és VATEM módszerrel
Halmágyi Maja IV. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék
Témavezető: Dr. Maróti-Agóts Ákos

Absztrakt:

A székely ló törzskönyvezése a második világháború után megszűnt, a méneskönyvek megsemmisültek. A napjainkban zajló fajtarekonstrukcióban résztvevő egyedeket küllem alapján válogatják a fajtarekonstukciós állományba. A székely ló hiteles küllemi leírásához Hankó Béla 1941-ben megjelent közleményét használják.

A 2012 óta zajló munkában évről évre új, a fajtaleírásnak megfelelő egyedeket, küllemi bírálatokon ítélik a programba fel, vagy fel nem vehetőnek. A testméreteket 2020-ig csak a hagyományos módszerekkel rögzítették, de 2021-től a hagyományos testméretfelvétel mellet a VATEM módszert is bevezették. Dolgozatomban a VATEM rendszert használva összehasonlítom a programban mért méreteket, illetve kézzel mért adatokat. Továbbá vizsgálom, hogy a VATEM módszerrel végzett „fenotipizálás” mennyiben szolgálja a fajtarekonstrukciós folyamat dokumentálását.

Vizsgálatunkban a bottal mért marmagasságokat vetettük össze a VATEM-ben mért adatokkal. A megmért lovak száma 2021-ben 25, 2022-ben 8 2023-ban 22.

Vizsgálataink alapján a bottal és VATEM-mel mért marmagasságok közötti Blant-Altman analízis eredményeként az adatpontok 98,2%-a százaléka beleesik a 95%-os megegyezőségi tartományba. A VATEM módszer az eredmények a tapasztalatok alapján a mérésre a továbbiakban is megbízhatóan használható. A VATEM módszerrel további 11 (mellkasmélység, szár-átmérő,hátközép magasság, törzshosszúság, ferdetörzshosszúság, farbúb magasság, vállszélesség, mellkasszélesség, has szélesség, csípőI szélesség, csípőIII szélesség, farhosszúság) a lótenyésztésben fontos testméret is meghatározható a videófelvételek alapján.

A VATEM optometriai módszer eredményesen alkalmazható a lovak gyors, pontos és biztonságos méretfelvételére. A székely ló fajtarekonstrukciójának dokumentálásában fontos szerepet játszik a több irányból készített felvételek segítségével végrehajtható „fenotipizálás” is. A „fenotipizálás”, amely a lineáris, egy dimenziós méréseknél összetettebb feldolgozási módszereket is lehetővé tesz (pl.:a testarányok komplex összehasonlítása geometriai morfometriával).Előadások listája