Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
» Archívum
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Szabályzat
Home » Archívum

Archívum

Magyarországi eredetű propolisz hatékonysága galambból izolált kórokozók esetében
Csanády Péter IV. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék
Témavezető: Dr. Kerek Ádám

Absztrakt:

Napjaink egyik legsúlyosabb humán- és állategészségügyi problémáját az antimikrobiális szerekkel szembeni rezisztencia terjedése jelenti. Antibiotikum alternatívák használatával jelentős mértékben csökkenthetjük a rezisztencia kialakulásának esélyét, melynek kimagasló közegészségügyi jelentősége van. Galambokra engedélyezett antibiotikum a ronidazolon kívül nincs, a rezisztencia mégis terjed. A propolisz antibakteriális, gombaellenes, parazitaellenes hatással bíró természetes anyag, fő biológiai hatásáért aktív kémiai komponensek, polifenolok és terpenoidok felelősek. A szakirodalomban galambokból izolált Trichomonas gallinae törzsön kizárólag a propolisz vizes oldatának hatékonyságát vizsgálták, melynek az eredménye messze elmarad más protozoák esetén mért etanolos kivonatokhoz képest. Magyarországi eredetű etanolos propolisz kivonatnak a hatékonyságát galambokból izolált baktérium és gomba törzsekre idáig senki sem vizsgálta. Jelen tanulmány célja, hogy meghatározzuk hazai eredetű propolisz különböző töménységű etanolos kivonatának in vitro hatékonyságát galambból izolált Staphylococcus spp., Enterococcus spp., Escherichia coli, Salmonella enterica, Trichomonas gallinae, valamint Candida albicans fajok esetén. Elsőként vizsgáltuk propolisz etanolos kivonatának hatékonyságát galambból izolált Trichomonas gallinae törzsek ellen.

Kimutattuk, hogy az észak-alföldi régióból származó propolisz hatékonyan gátolja a Gram-pozitív baktériumok, a Candida albicans és a Trichomonas gallinae törzsek szaporodását. Mindegyik baktériumfajból és Candida albicans élesztőből 8-8 db törzset vizsgáltunk. Az eltérő töménységű (96%, 90%, 80%, 70%, 60%) kivonatok eredményei – a 60%-os kivonatot kivéve – nem mutattak szignifikánsan eltérő hatékonyságot egymáshoz képest. Staphylococcus fajok esetén a MIC-értékek 12,5-100 µg/ml között voltak, Enterococcus spp. tekintetében 12,5-100 µg/ml közötti MIC értékeket találtunk. Escherichia coli és Salmonella enterica fajok esetén >13 mg/ml MIC értéket tapasztaltunk. Candida albicans tekintetében 3,125-50 µg/ml közötti MIC értékek voltak hatékonyak. Három Trichomonas gallinae törzs vizsgálata során 1,1-2,5 mg/ml közötti koncentrációk használata során tapasztaltunk jelentős protozoaellenes hatást.

Az észak-alföldi régióból származó etanolos propolisz kivonatának hatékonysága a szakirodalomban leírt MIC értékekhez hasonlóan Gram-pozitív baktériumok esetén sokkal jobb hatékonyságot mutatott (12,5-100 µg/ml), mint Gram-negatív baktériumok ellen (>13 mg/ml). Trichomonas gallinae esetén nem áll rendelkezésre összehasonlító szakirodalom, vizsgálatunk során a propolisz 1,1-2,5 mg/ml koncentrációját hatékonynak találtuk. Alternatív antibakteriális szerként, antimikotikumként és Trichomonas fertőzés kezelésében való felhasználási lehetőségeinek megerősítése érdekében javasolt in vivo vizsgálatok elvégzése.



Előadások listája