Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
» Archívum
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Szabályzat
Home » Archívum

Archívum

Aktív HOCl tartalmú fertőtlenítő antimikrobiális és biofilmellenes hatása
Bencsik Luca V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék
Témavezetők: Dr. Kerek Ádám, Dr. Veres Adrienn Mercédesz

Absztrakt:

Napjaink egyik legnagyobb jelentőséggel bíró problémája az antimikrobiális rezisztencia terjedése, melynek visszaszorítása érdekében törekedni kell az antibiotikumok használatának csökkentésére, a fertőző betegségek megelőzésére. A prevenció kulcsa a megfelelő higiénia biztosításával a kórokozók elleni hatékony védekezés, melynek egyik legkézenfekvőbb eszköze a fertőtlenítőszerek alkalmazása, mely hozzájárul az állattartó telepeken előforduló fertőzések megelőzéséhez, ezáltal a felhasznált antimikrobiális szerek mennyiségének, valamint a kórokozók velük szemben kialakult rezisztenciájának a csökkentéséhez, így a gazdaságon belüli állategészségügyi kiadások is jelentősen mérséklődnek. Ideális fertőtlenítőszer nincs, a gyártók törekednek arra, hogy minél hatékonyabb, a kórokozókkal szemben megfelelő védelmet biztosító, a környezetet és az élőlények egészségét nem károsító készítményt hozzanak létre. Ezeknek az elvárásoknak megfelelő alternatíva lehet a hipoklórossav (HOCl), amely a kórokozók széles spektruma ellen hatékony. A HOCl fertőtlenítőszerrel kapcsolatos vizsgálatok többségét humán kórokozókon végezték, állatorvosi vonalon a szakirodalom meglehetősen szegényes.

Kutatásunk során Magyarországon először vizsgáltuk aktív HOCl tartalmú fertőtlenítőszernek állati eredetű baktérium törzsek – Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella spp., Pseudomonas aeruginosa – és Candida albicans gomba ellenes in vitro hatékonyságát. Kimutattuk, hogy az aktív HOCl tartalmú készítmény gyártó által garantált 0,35 mg/ml aktív klórtartalma 2x hígítva még hatékonyan gátolta a legtöbb kórokozó növekedését, Pseudomonas aeruginosa esetén a 4-8x hígítások, Candida albicans esetén pedig 2-8x hígítások is hatékonynak bizonyultak. Annak eldöntése érdekében, hogy a fertőtlenítőszer bakteriosztatikus/baktericid és fungisztatikus/fungicid hatással bír, minimális baktericid koncentráció (MBC) és minimális fungicid koncentráció (MFC) meghatározást végeztünk. Eredményeink alapján az MBC/MFC-értékek megegyeztek a minimális gátló koncentráció (MIC) értékekkel (43,75-175 µg/ml), tehát a fertőtlenítőszer baktericid/fungicid hatású volt. Az ölési görbe eredményei alapján a fertőtlenítőszer 2x hígítása 5 percen belül teljes mértékben elpusztította az összes kórokozót, kivétel a Pseudomonas aeruginosa, ahol ennek eléréséhez 15 percre volt szükség. Vizsgáltuk a kiindulási törzsoldat 4x hígítását, azonban itt csak az Escherichia coli esetében volt baktericid hatás 120 perc után. MTS vitális festéssel megállapítottuk, hogy a fertőtlenítőszer tömény és 2x hígítású oldata hatékony biofilmfeltörő tulajdonsággal rendelkezik.

Következtetésképp a MIC értékek és a vele megegyező MBC/MFC-értékek alapján megállapítható, hogy a tömény fertőtlenítőszer hatékonysága 4x hígítás mértékéig baktericid/fungicid hatású volt.Előadások listája