Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
» Archívum
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Szabályzat
Home » Archívum

Archívum

Demodex atkák jelenlétének vizsgálata egészséges kutyákban és magzatokban
Balogh Sára V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Patológiai Tanszék
Témavezetők: Dr. Mándoki Míra, Dr. Juhász Alexandra

Absztrakt:

A Demodex, azaz a szőrtüsző atka az egészséges kutyákon normálisan előforduló kommenzalista mikroorganizmus. Az atka túlszaporodása okozhatja a betegséget, a demodikózist, ezt valamilyen, a gazda szervezetét érő, annak immunrendszerét gyengítő hatás váltja ki. A demodikózis egy a kutatások által már jól feltárt betegség, ám magáról a kórokozóról, a Demodex atkáról még jelenleg hiányosak az ismereteink. Kutatásunk célja a szőrtüsző atka életmódjáról, egyes nyitottan álló kérdésék megválaszolása volt, így például annak szukáról kölyökre való terjedésének módja, valamint az atka bőrben való normális előfordulása és kimutatása.

Kutatásunk során magzatok, újszülöttek és kifejlett kutyák vizsgálatára került sor. A magzatok és az újszülött kutyák esetén a belső szervek és a külső hallójárat vizsgálatát végeztük, amely során annak a lehetőségét kívántuk feltárni, hogy a szőrtüsző atka már a placentán keresztül képes a magzatot megfertőzni. A vizsgálatot a szervek és a külső hallójárat 10%-os NaOH oldatban való feloldásával és fénymikroszkópos kimutatásával végeztük. A kifejlett kutyák esetén a test különböző régióiról több módszert alkalmazva vettünk mintát. A mintavételezést követően a levett trichogrammokat natívan, a keneteket Oil Red O és Sudan Red III olajos festékek keverékével festettük meg, majd ezután fénymikroszkóppal kerestük a Demodex atkákat.

A magzatok és az újszülött kutyák vizsgálata során a fentebb említett módszerekkel nem tudtunk Demodex atkát vagy annak petéjét kimutatni. A kifejlett egyedek esetében a hideggyantával vett trichogram és a pillanatragasztót használó módszer által gyűjtött minták negatívak lettek Demodex atkára. A felnőtt egyedek külső hallójáratából vett kaparék mintából több alkalommal is sikeresen ki tudtunk mutatni adult Demodex atkát.

A kapott eredményeink rávilágítanak az egészséges szervezetben amúgy rendkívül kis számban előforduló Demodex atka kimutatásának a nehézségeire. Mivel a magzatok a vizsgálatot megelőzően mélyfagyasztásra kerültek, a kapott negatív eredmények némi fenntartással kezelendőek, emiatt a kísérlet friss magzatokon való megismétlése javasolt, hogy az eredmény hitelességét igazoljuk. A felnőtt kutyák vizsgálatának eredményei alapján úgy tűnik, a szőrtüsző atka lehetséges predilekciós helye a külső hallójárat kutyákban. Ezek a vizsgálatok arra is rámutatnak, hogy a kimutatáshoz használt trichogram és pillanatragasztót használó módszer alacsony szenzitivitású Demodex atkára, hiszen az általunk igazoltan Demodex atkával fertőzött egyedekből sem tudtunk ezekkel a technikákkal az atkát kimutatni.Előadások listája