Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
» Archívum
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Szabályzat
Home » Archívum

Archívum

A törzskönyvi adatokból becsült és a genetikai származásellenőrzési vizsgálatok eredményeiből számított beltenyésztési mérőszámok a kuvasz fajtában
Kiss Daniella Panna III. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék
Témavezető: Dr. Maróti-Agóts Ákos

Absztrakt:

Őshonos kutyafajtánk, a kuvasz a magyar pásztorkutyák legősibb típusához tartozik. Legkorábbi írásos említése a XV. századból maradt ránk. Napjainkban a fajtatiszta kutyatenyésztés komoly állatjóléti és állategészségügyi problémákkal szembesül a beltenyésztés miatt növekedő homozigozitás okozta genetikai betegségek miatt. A 150 éves fajtatiszta kutyatenyésztés úgy tűnik, hogy most ért el ahhoz a ponthoz, amikor a folyamatosan fogyatkozó genetikai diverzitás már nem képes ellensúlyozni a beltenyésztés káros hatásait.

Ez standard adó országként az őshonos kutyafajtáink esetében fokozottan a hazai fajtaklubok felelőssége. Ezt felismerve a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület és az Állattenyésztési és Genetikai tanszék együttműködésével a MEOESz és Hungarikum pályázat segítségével létrehozták a fedeztetés online, azaz FEDO.HU rendszert. Ezzel a szabadon hozzáférhető, törzskönyvi adatokra alapozott internetes rendszerrel a tenyésztők kiszámolhatják a tervezett párosításokból születendő kölykök BTE értékeit, amit a teljes élő állomány aktuális átlagos BTE értékével együtt mutat meg a FEDO.

A FEDO rendszer számította, az állományra vonatkozó pontos BTE értékek felvetették azt a kérdést, hogy a NÉBIH származásellenőrzési laborjában az őshonos fajtáknak végzett származásellenörzési STR vizsgálatok eredménye hogyan viszonyul a számított eredményekhez.

Dolgozatomban a törzskönyvi adatok alapján számított és a molekuláris genetikai mikroszatelit genotipizálási vizsgálatokkal megfigyelt beltenyésztésre vonatkozó mérőszámokat hasonlítottam össze.

A FEDO rendszer BTE számítási algoritmusa a 7. generációig veszi tekintetbe a rokonsági kapcsolatokat, tekintettel a számítási idő optimalizálására. Összesen 7713 kuvasz törzskönyvi adatát dolgoztuk fel az első bejegyzés 1987-ből található. 517 alapítóegyedet, találtunk, ennek ismeretével lehetséges az egyes vonalak összehasonlítása, mellyel a genetikai diverzitás, illetve a homozigozitás jelenléte is detektálható.

A molekuláris vizsgálatokhoz 768 egyed STR vizsgálati eredményeit használtuk. A genetikai soksínűséget az STR vizsgálatok eredményeiből a PIC in STR vizsgálatok alapján a HO, HE és a FIS értékeket határoztuk meg.

Eredményeink alapján a laborvizsgálatok eredményiből, hasonlóan a törzskönyvi adatokból számított mérőszámok alacsony beltenyésztettségre utalnak.

Őshonos fajtánk genetikai sokszínűségét meg kell őriznünk, azaz a fedeztetéseket nem csak a rövidtávon remélt küllemi tulajdonságok alapján, de kutyáink jövőbeni egészségére is tekintettel kell terveznünk! Erre úgy tűnik a FEDO.HU első használati statisztikái alapján, hogy a kuvasz tenyésztők nyitottak!Előadások listája