Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
» Archívum
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Szabályzat
Home » Archívum

Archívum

NVSD (neuronális vakuolizáció és spinocerebelláris degeneráció): esettanulmány egy érintett öt hónapos rottweilerről
Halm Korinna Boglárka VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Anatómiai és Szövettani Tanszék
Témavezetők: Dr. Lorászkó Gábor, Dr. Rácz Bence

Absztrakt:

Az NVSD (neuronal vacuolation and spinocerebellar degeneration, neuronális vakuolizáció és spinocerebelláris degeneráció) – másik nevén JLPP (juvenile laryngeal paralysis and polyneuropathy, fiatalkori gégebénulás és polyneuropathia) – egy ritka, de halálos neurodegeneratív betegség, amely fiatal, leginkább fajtatiszta rottweiler kutyákban fordul elő. Kialakulásáért egy mutáció felelős a RAB3GAP1 génen, melynek következményeként a sejten belüli membrán-transzport folyamatokban nélkülözhetetlen fehérjék működése szenved zavart.

A korábbi publikációk kiemelten foglalkoztak a központi idegrendszer elváltozásainak részletes elemzésével, míg a perifériás idegrendszer és az izomzat jelentős részét csak néhány kutatás vizsgálta. Tanulmányunkban arra voltunk kíváncsiak, hogy a generalizált tünetek függvényében a perifériás idegrendszer szakaszai és általuk beidegzett izmok érintettek-e a degeneratív folyamatokban.

Egy fajtatiszta, törzskönyvezett, kan rottweiler kutya esetét vizsgáltuk és mutattuk be. A tünetek négy hónapos korban jelentkeztek először. A köhögés, étvágytalanság, hátsó testfél gyengeség és mozgászavar nem javultak tüneti kezelésre. Négy hét alatt a kutya állapota rohamosan romlott, a fokozódó nehezített légzés, a súlyos mozgászavar és táplálkozási zavar miatt a tulajdonos az állat végleges és kíméletes elaltatása mellett döntött.

A kórszövettani vizsgálat során nem találtunk kóros elváltozásokat a következő idegrendszeri képletekben: ggl. cervicale medii, ggl. cervicothoracicum, ggl. distale, n. vagus, tr. vagosymphaticus, n. laryngeus recurrens, n. medianus, n. radialis, n. phrenicus, n. ischiadicus és n. tibialis. A vázizomzatból származó minták elemzésekor súlyos fokú dystrophia és interstitialis fibrosis volt megfigyelhető a gége saját izmaiban, a m. vocalisban, m. cricoarythenoideus dorsalisban, és enyhébb mértékben a m. ventricularisban és m. cricoarythenoideus lateralisban is. Velük ellentétben a m. hyopharyngeus, m. extensor carpi radialis, m. flexor carpi radialis, m. phrenicus, m. rectus femoris és m. gastrocnemius kórszövettani mintái teljes mértékben épnek bizonyultak.

Összefoglalva a perifériás elváltozások hiánya arra enged következtetni, hogy a mozgászavar a kisagy és a gerincvelői ágak érintettsége miatt alakul ki, a végtagbénulás pedig nem a perifériás idegek és a hozzájuk tartozó izmok regresszív elváltozásainak eredménye. Az NVSD egy végzetes kórkép, amely a hazai rottweiler állományban is megjelent. Jelentősége nem csak a betegség korai felismerésének van, hanem genetikai vizsgálatok alkalmazásával a mutáns gént hordozó heterozigóták tenyésztésből való kizárása is szükséges a betegség felszámolásához.Előadások listája