Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2023.
Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
» Archívum
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Szabályzat
Home » Archívum

Archívum

Antibiotikumok és biofilmellenes anyagok szinergizmus vizsgálata Pseudomonas aeruginosa törzseken
Horváth Anikó Melinda VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék
Témavezetők: Dr. Jerzsele Ákos, Dr. Veres Adrienn Mercédesz

Absztrakt:

A kutyák külső hallójárat gyulladása az egyik leggyakrabban előforduló kórkép a kisállatpraxisban. A hajlamosító tényezők mellett számos baktérium-, illetve gombafaj állhat a hátterében, azonban a legnagyobb kihívást a Gram-negatív pálcák okozzák, elsősorban a multirezisztens (MDR) Pseudomonas aeruginosa. Ez a baktérium gyakran képez védelmet nyújtó biofilmet maga köré, amelynek köszönhetően rendkívül ellenállóvá válik az immunrendszerrel és az antimikrobiális szerekkel szemben. Az utóbbi időben egyre több figyelem irányul az alternatív antimikrobiális, illetve biofilmellenes anyagokra, amelyekkel csökkenthető lehet az antibiotikumok felhasználása, mivel többek között segíthetik a penetrációt a biofilmekbe és ezáltal növelhetik az antibiotikumok hatékonyságát.

Kutatásunk célja az volt, hogy olyan hatóanyag-kombinációkat keressünk, amelyek együttes alkalmazásuk során kifejezett antimikrobiális és biofilmellenes hatást képesek elérni biofilmképző P. aeruginosa törzseken. Az antibiotikum komponensen kívül három biofilmellenes hatóanyaggal dolgoztunk: egy kelátképző vegyülettel, amely a Gram-negatív baktériumok membránjához képes kötődni, így károsítva azt; egy bakteriális membrán integritást csökkentő növényi eredetű illóolajjal; továbbá egy potenciálisan biofilm feltörő és képződését gátló ciszteinszármazékkal. A fent említett hatóanyagokon MIC-meghatározást, kettes és hármas kombinációs szinergizmusvizsgálatokat végeztünk, továbbá vizsgáltuk a szerek hatékonyságát a P. aeruginosa biofilmek feltörésére MTS-formazán és kristályibolya festéssel.

Kutatásaink eredményeképp szinergista antibakteriális hatást találtunk az illóolaj-kelátképző anyag 1:2 arányú keverékének, az antibiotikum-kelátképző anyag kettes, továbbá antibiotikum-illóolaj-kelátképző anyag hármas kombinációinak in vitro vizsgálata során, melyek későbbi ipari hasznosítására sor kerülhet. Parciális szinergizmust tártunk fel P. aeruginosa törzseken az illóolaj-kelátképző anyag 1:1 illetve 2:1 arányú keverékének használatával. A vizsgált antibiotikum hatékonyságára indifferens volt az illóolajjal való kombináció.

A fent említett kombinációk gyógyszerjelöltként jelenhetnek meg fülcseppek, tőgyinfúziók, egyéb topikális készítmények hatóanyagaként, így további terveink között szerepel ezek in vivo tesztelése, feltételezve, hogy a biofilmképző Pseudomonas-fertőzések terápiájában hatékonyak lehetnek.Előadások listája