|
||||
Home
» Archívum
» 2012. TDK
2012. évi TDK konferenciaSchreier Anne V. évfolyam SzIE, Állatorvos-tudományi Kar, Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi intézet Témavezető: Dr. Hedvig Fébel Az olaszperje potenciális lehetőséget nyújt a szarvasmarha takarmányozásában a megfelelő szerkezettel bíró, ún. strukturális rost biztosítására, arra, hogy növeljük a tömegtakarmánnyal bevihető energia és fehérje mennyiségét, javítsuk a tehenek karotinellátását, valamint csökkentsük a szénakészítéskor fellépő veszteségeket és nehézségeket. A strukturális rost nagyon fontos szerepet játszik a lucernára és a silókukoricára, továbbá a 45-50%-ban abrakra alapozott takarmányadag etetésekor jelentkező számos anyagforgalmi probléma (pl. acidózis veszély) megelőzésében. Az olaszperjéből (édes füvekből) készített szilázsok etethetőségét jelenleg azonban korlátozza, hogy az emésztési együtthatók hiányában, nem állnak rendelkezésre pontos adatok az energiatartalomra vonatkozóan. Jelenleg az NEl-re vonatkozóan csak becsült értékkel (5,5 és 6,0 MJ/kg sza.) számolhatunk. Vizsgálataim fő célja az volt, hogy két olaszperje fűnek, az évelő Bahial-nak és az egy éves Suxyl-nak meghatározzam a takarmányozási táblázatokból még hiányzó emésztési együtthatóit (nyersfehérje, nyerszsír, nyersrost, N-mentes kivonható anyag (NMKA), bendőbeli lebonthatósági (dg) értékeit, és ezen értékek segítségével kiszámítsam e két silózott takarmánynak táplálóértékét (energia, MFE és MFN). TDK munkámban az előbbieken kívül meghatároztam ezen takarmányok táplálóanyag-tartalmát, valamint értékeltem a vizsgált fűfélék erjeszthetőségét. A Bahial és a Suxyl olaszperjeszilázsok táplálóanyag-tartalma a nyerszsír kivételével minden paraméter tekintetében kedvezőbb volt, mint a jó minőségű fűszilázs értékei, beleértve a hemicellulóz, cellulóz és savdetergens lignin szintet is. A Bahial táplálóanyagainak látszólagos emészthetősége minden esetben jobbak voltak, mint a jó minőségű fűszilázs hasonló értékei. Suxyl etetésekor a nyersfehérje és a NMKA látszólagos emészthetősége jobb, a nyersrosté hasonló, a nyerszsíré pedig egy kicsit gyengébb volt, mint a hagyományos fűszilázs eredményei. A Bahial olaszperje hibrid bendőbeli lebonthatósága megegyezik a jó minőségű fűszilázs hasonló értékével, a Suxyl olaszperje fajtáé viszont magasabb, ami több ammóniát biztosít a bendőbaktériumok szaporodásához. A Bahial és a Suxyl olaszperjeszilázsok NEl értékei magasabbak voltak, mint a jó minőségű fűszilázsé, 6,61; 6,16 illetve 5,51 MJ/kg sza. A metabolizálható fehérjetartalom mind a Bahial, mind a Suxyl esetében (MFE kivételével) nagyobb volt a jó minőségű fűszilázzsal összehasonlítva. Az emészthetőségi és lebonthatósági adatok alapján meghatároztam a fűfélék energia- és fehérjetartalmának (NEl, MFE, MFN) kiszámításához szükséges együtthatókat. Ezen értékek nagy segítséget nyújtanak az olaszperjeszilázst használó tehenészeti telepek számára, hogy reálisan tudják beilleszteni a takarmányadagba ezeket a kiváló táplálóanyag-tartalmú és táplálóértékű tömegtakarmányokat. Előadások listája |