|
||||
Home
» Archívum
» 2014. TDK
2014. évi TDK konferenciaKarsai Szófia Ludmilla IV. évfolyam SZIE Állatorvos-tudományi Kar, Élettani és Biokémiai Tanszék Témavezető: Kulcsár Anna A takarmányhoz kevert Na-butirátot széleskörű, jótékony hatásai miatt gyakran használják hozamfokozóként nagyüzemi csirke- és sertéstelepeken. Epigenetikus hatása révén egyes enzimek termelődését a transzkripció szintjén fokozhatja. Korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a butiráttal kiegészített takarmány befolyásolta a máj méregtelenítő tevékenységében jelentős szerepet játszó citokróm P450 (CYP450) enzimek génexpresszióját, viszont azok aktivitásában nem okozott változást. A máj enzimkészlete mellett egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a vékonybélben található CYP450 enzimeknek is. A per os adott butirát a májsejtekhez képest, a bélnyálkahártya sejtjeire közvetlenebben fejtheti ki hatását, ezért feltételeztük, hogy az enterális citokrómok aktivitását is jobban tudja befolyásolni. Vizsgálatunkban Ross 308 típusú brojlercsirkéket kukorica vagy búza alapú takarmánnyal etettünk, mely az endogén butirát termelést befolyásolja, Na-butirát vagy védett butirát kiegészítésekkel, illetve butirát kiegészítés nélkül (kontroll csoport). Az állatok leölését követően a patkó-, a csípő- és a vakbéltartalomból mintát vettünk, melyből gázkromatográfiás módszerrel határoztuk meg a butirátkoncentrációt. A patkóbél nyálkahártyájából származó mintából, az enterocyták differenciáló centrifugálása révén, izoláltuk a mikroszóma frakciót, melyből a bélben legjellemzőbb CYP450 enzimek (CYP3A, CYP2C) átlagos aktivitását aminopirin-N-demetilációs módszerrel határoztuk meg. Eredményeink azt mutatták, hogy a patkó- és csípőbélben a béltartalom butirát koncentrációja csak a védett butirát, míg a vakbélben a búza alapú takarmány hatására növekedett. A CYP450 enzimaktivitást tekintve a kukorica alapú takarmányozásnál a Na-butirát kiegészítésnek nem volt hatása, míg a védett butiráttal kiegészített csoportnál közel ötszörös enzimaktivitás emelkedést tapasztaltunk a bélnyálkahártya hámsejtjeiben. A búza alapú takarmányozásnál az enzimaktivitás kis mértékben magasabb volt a kukorica alapúhoz viszonyítva, így ahhoz képest már sem a Na-butirát, sem a védett butirát nem okozott emelkedést. Mindezek szerint, a per os adott védett butirát sokkal jobban megemeli a patkóbélben az átlagos CYP450 enzimaktivitást, mint a Na-butirát. Ennek oka az, hogy a Na-butirát már az emésztőcső első szakaszából felszívódik, ezzel szemben a védett forma csak a későbbi szakaszban. Ezért a patkóbélben viszonylag nagy mennyiségben lehet jelen, befolyásolva ezzel a CYP enzimek expresszióját. Ebből következően feltételezhető, hogy a védett butirát befolyásolhatja az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek és egyéb xenobiotikumok metabolizmusát. Előadások listája |