|
||||
Home
» Archívum
» 2017. TDK
2017. évi TDK konferenciaMarkevicius Edgaras Vytautas VI. évfolyam Állatorvostudományi Egyetem, Anatómiai és Szövettani Tanszék ill. Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék Témavezetők: Dr. Rácz Bence, Dr. Szabó József Zsigmond A megfelelő energiabevitel elengedhetetlen az életfunkciók fenntartásához, de a túlzásba vitt energiabevitel már egésszégkárosító, sőt kognitív funkciókban is okozhat változásokat. Ismert, hogy a táplálkozás során felvett különböző szénhidrátok különböző biológiai és metabolikus hatásokkal rendelkeznek, és arra vonatkozó adatok is vannak, hogy ezen hatásokon túl a kognitív idegi folyamatokat is képesek befolyásolni. Mindezek arra utlanak, hogy a különböző szénhidrátfajták szinaptikus plaszticitási folyamatokat képesek befolyásolni az agyban. A fruktózról újabban kiderült, hogy károsíthatja a hippokampusz-függő tanulási folyamatokat és túlzott fruktóz bevitel csökkent kognitív képességekkel társul. Arról azonban nincsenek adataink, hogy milyen szerkezeti változások állnak ezen elváltozás hátterében. Munkám során arra kerestem választ, hogy a különböző szénhidrátok hogyan képesek a szinaptikus neuropil szerkezetét megváltoztatni a hippokampuszban. Fruktóz-, glükóz- ill. keményítő szénhidrátforrású takarmányokat készítettünk, majd az ezzel etetett Wistar patkányok hippokampuszának CA1-es régióját kvantitatív elektronmikroszkópos módszerrel vizsgáltuk, mivel a CA1-es régió alapvető szerepet játszik a tanulási és memóriafolyamatokban. Az itt található glutamáterg -serkentő - tüskeszinapszisok denzitását, méretét, morfológiáját transzmissziós elektronmikroszkópban digitálisan rögzítettük, majd analizáltuk. Eredményeink alátámasztják, hogy fruktóz hatására megváltoznak a hippokampális szinapszisok bizonyos ultrastrukturális tulajdonságai, amely a kognitív funkciók és a metabolikus egyensúly közötti mechanisztikus kapcsolatra utal. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap (ESZA) társfinanszírozásával valósul meg (a támogatási szerződés száma: EFOP-3.6.2-16-2017-00012, projekt címe: Funkcionális, egészséges és biztonságos élelmiszer termékpálya modell kidolgozása a szántóföldtől az asztalig elv alapján, tematikus kutatási hálózatban)” Előadások listája |