Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
» 2017. TDK
Felhívás
Meghívó 2017.
Állatorvos szekciók
Állatorvos zsűri
Díjak
Díjazottak
MTÜ
2017. OTDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2017. TDK

2017. évi TDK konferencia

Különböző szénhidrátok hatása a patkány hippokampusz szinaptikus szerveződésére
Markevicius Edgaras Vytautas VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Anatómiai és Szövettani Tanszék ill. Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék
Témavezetők: Dr. Rácz Bence, Dr. Szabó József Zsigmond

Absztrakt:

A megfelelő energiabevitel elengedhetetlen az életfunkciók fenntartásához, de a túlzásba vitt energiabevitel már egésszégkárosító, sőt kognitív funkciókban is okozhat változásokat. Ismert, hogy a táplálkozás során felvett különböző szénhidrátok különböző biológiai és metabolikus hatásokkal rendelkeznek, és arra vonatkozó adatok is vannak, hogy ezen hatásokon túl a kognitív idegi folyamatokat is képesek befolyásolni. Mindezek arra utlanak, hogy a különböző szénhidrátfajták szinaptikus plaszticitási folyamatokat képesek befolyásolni az agyban.

A fruktózról újabban kiderült, hogy károsíthatja a hippokampusz-függő tanulási folyamatokat és túlzott fruktóz bevitel csökkent kognitív képességekkel társul. Arról azonban nincsenek adataink, hogy milyen szerkezeti változások állnak ezen elváltozás hátterében. Munkám során arra kerestem választ, hogy a különböző szénhidrátok hogyan képesek a szinaptikus neuropil szerkezetét megváltoztatni a hippokampuszban.

Fruktóz-, glükóz- ill. keményítő szénhidrátforrású takarmányokat készítettünk, majd az ezzel etetett Wistar patkányok hippokampuszának CA1-es régióját kvantitatív elektronmikroszkópos módszerrel vizsgáltuk, mivel a CA1-es régió alapvető szerepet játszik a tanulási és memóriafolyamatokban. Az itt található glutamáterg -serkentő - tüskeszinapszisok denzitását, méretét, morfológiáját transzmissziós elektronmikroszkópban digitálisan rögzítettük, majd analizáltuk. Eredményeink alátámasztják, hogy fruktóz hatására megváltoznak a hippokampális szinapszisok bizonyos ultrastrukturális tulajdonságai, amely a kognitív funkciók és a metabolikus egyensúly közötti mechanisztikus kapcsolatra utal.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap (ESZA) társfinanszírozásával valósul meg (a támogatási szerződés száma: EFOP-3.6.2-16-2017-00012, projekt címe: Funkcionális, egészséges és biztonságos élelmiszer termékpálya modell kidolgozása a szántóföldtől az asztalig elv alapján, tematikus kutatási hálózatban)”



Előadások listája