|
||||
Home
» Archívum
» 2017. TDK
2017. évi TDK konferenciaKemecsei Róbert Gergely II. évfolyam Állatorvostudományi Egyetem, Biológiai Intézet, Ökológiai tanszék; Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Témavezetők: Dr. Zachar Gergely, Dr. Csonka Diána Az aminosavak a fehérjék építőelemei, emellett állatokban fontos szerepet játszanak neurotranszmitterekként is. Korai elképzelések szerint csak az L-konformációjú enantiomereik funkcionálisak magasabb rendű élőlényekben, a D-konformáció a szintetizáló enzimek hibájaként keletkezik. Mára bebizonyosodott, hogy magasabb rendű szervezetekben is jelentős arányban fordulnak elő szabad funkcionális D-aminosavak. Emlősökben a két legnagyobb mennyiségben előforduló D-aminosav a D- Szerin és a D-Aszpartát, melyek az agyban neurotranszmitter szerepet töltenek be. A központi idegrendszerben az NMDA receptor agonistaként fejtik ki hatásukat, azonban eloszlásuk az agyon belül eltér. A D-Szerin az előagyban fordul elő nagy koncentrációban, kutatások bizonyították, hogy hiánya a skizofrénia kialakulásában játszik szerepet. A D-Aszpartát nagyobb koncentrációban a hippokampuszban található, szerepét a tanulási képesség javulásában mutatták ki. A kognitív hatásaik pontos mechanizmusa azonban még nem ismert, valamint az sem, hogy a tanulás során egyformán hatnak-e a rövid-, közép- illetve hosszútávú memória kialakulására. Kísérletünk során egereken vizsgáltuk, hogyan hat a D-aminosavak krónikus fogyasztása a térbeli tanulási képességre és a memóriára. A térbeli memóriát Morris water maze teszt rejtett platformos változatával mértük fel. Keresztpalló kísérlettel mértük, hogy a D-aminosav fogyasztás befolyásolja-e, hogy egy állat új helyre kerülve a stressz ellenére mennyire mutat felfedező viselkedést. A teszteket C57Bl törzsbe tartozó hím egereken végeztük el. A kezelt állatok 6 héten át fogyasztották az ivóvizükön keresztül a D-aminosavakat. A water maze eredmények részletes kiértékelése alapján el tudtuk különíteni a D-aminosavak rövid- (10-15 perc) közép- (3-4 óra) és hosszútávú (16 óra) memóriára gyakorolt hatásait. A tesztek eredményeként azt kaptuk, hogy a D-Aszpartát fogyasztásának hatására középtávon jobban emlékeztek a rejtett platform helyére, mint a kontroll és a D-Szerin-kezelt csoportok, azonban a környezet megváltozására rugalmatlanabbul reagáltak rövid távon mindkét D-aminosavat fogyasztott csoport, mint a kontrollok. A keresztpalló kísérlet eredménye azt mutatta, hogy a stressz ellenére a D-Aszpartát-kezelt állatok felfedező viselkedése emelkedett a kontrollcsoport állataihoz képest. A D-Aszpartát tehát 3-4 órás távlatban bizonyult memóriaserkentő hatásúnak, ami a de-novo fehérjeszintézis első hullámának felel meg. Várható tehát, hogy a D-Aszpartát elsősorban ezen keresztül fejti ki kognícióra gyakorolt hatását. Előadások listája |