|
||||
Home
» Archívum
» 2017. TDK
2017. évi TDK konferenciaVárhidi Zsóka IV. évfolyam Állatorvostudományi Egyetem, Törvényszéki Állatorvostani, Jogi és Gazdaságtudományi Tanszék Témavezető: Dr. Ózsvári László A Föld lakosságának növekedése állandó kihívás elé állítja a mezőgazdaságot, hogy a növekvő élelmezési igényeket ki tudjuk elégíteni, így a halászat és haltenyésztés nagyon fontos szerepet játszik az élelmiszer-ellátás biztonságának megteremtésében. Az elmúlt két évtizedben a tengeri halászat lehetőségei beszűkültek, így a víziállat-termelés bővülését az akvakultúra ágazat fejlődése teszi lehetővé. Ezért kutatásom célja a magyar akvakultúra ágazat versenyképességének elemzése volt. A halászat és az akvakultúra globális és európai jelentőségének, fejlődési trendjeinek értékeléséhez elemeztem az 1980-2015 közti időszakra vonatkozó statisztikai adatokat. Magyarország akvakultúra ágazata, kiemelten a tógazdasági haltenyésztés helyzetének és jelentőségének értékelésére az 1994-2016 közti időszak nemzetközi és hazai hivatalos statisztikai adatait elemeztem. A versenyképességi elemzés során meghatároztam a magyar akvakultúra ágazat sajátosságait, versenyelőnyeit és -hátrányait, a külső lehetőségeket és veszélyeket, valamint javaslatokat fogalmaztam meg a szektor jövedelmezőségének, versenyképességének növelésére. A globális akvakultúra termelés 2015-ben 76,5 millió tonna volt, az Európai Unió ennek 1,7%-át adta. Magyarország bruttó haltermelése 20-30 ezer tonna évente. 2013-ban az egy főre jutó éves halfogyasztás világszinten 18,6 kg volt, az Eu-ban átlagosan 22,5 kg. A hazai halfogyasztás (5,1 kg/fő) ettől jelentősen elmarad, az EU-ban ez a legkisebb mennyiség! Ennek ellenére a víziállatok importjának értéke mintegy tízszeresen meghaladja az exportot, amiben nagy szerepe van, hogy főleg feldolgozott termékek kerülnek behozatalra és élő áruhal kerül exportra. A nemzetközi kereskedelem lehetőségeit döntően befolyásolja az egyes országok halállományának állat-egészségügyi helyzete is. Ebben a tekintetben a hazai akvakultúra ágazat kedvező helyzetben van, Magyarország a pontyok tavaszi virémiájától mentes. A hazai tógazdasági haltenyésztés versenyképességét kedvezően befolyásolja a saját takarmánybázis megléte, a multifunkcionalitás, a környezetvédelmi szempontok érvényesítése és a szakszerű vízgazdálkodás. Ezzel szemben a legtöbb tógazdaságunkban versenyhátrányt jelent a halastavak nagy beruházási és rekonstrukciós költségigénye, a szezonális munkacsúcsok, az időjárásnak való kitettség és a hazai fogyasztói piac kis mérete. A tógazdasági haltenyésztés jövedelmezőségét tekintve kedvezőbb helyzetben van, mint az állattenyésztés egyéb ágazatai. A hazai vállalkozások jövedelmezősége a horizontális és vertikális integráció segítségével és a feldolgozott halkészítmények gyártásával jelentősen növelhető lenne, megteremtve a technológia fejlesztéséhez szükséges beruházási tőkét. Előadások listája |