|
||||
Home
» Archívum
» 2017. TDK
2017. évi TDK konferenciaBakumenko Lubov Nyikolajevna V. évfolyam Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani tanszék Témavezetők: Dr. Farkas Orsolya, Dr. Karancsi Zita Manapság egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a flavonoid tartalmú táplálék-kiegészítők számos előnyös hatásuknak köszönhetően. Ezen vegyületek nagy mennyiségben megtalálhatók különböző gyümölcsökben, zöldségekben és egyes italokban, így akár egy átlagos táplálkozás során is jelentős mennyiségben kerülhetnek felvételre. Az utóbbi években fény derült arra is, hogy a metabolizmusban kulcsfontosságú szerepet betöltő citokróm-P450 enzimrendszer egyes enzimeire egyes flavonoidok indukáló vagy gátló hatással is lehetnek. Ennek következményeként a gyógyszerekkel együttesen szervezetbe kerülő flavonoidok megváltoztathatják azok farmakokinetikáját. Orális gyógyszerbevitel esetén a vékonybélben található CYP450 enzimek szerepe igen jelentős, ezért vizsgálataink erre a szervre irányultak. Kísérletünkben egy, a táplálékunkban nagy mennyiségben előforduló flavonoid, a quercetin, és metilezett származékainak, a 3-o-metil-quercetinnek és 3’7-dimetilquercetinnek enzimmoduláló hatását kívántuk feltérképezni. Emellett vizsgáltuk hogyan viselkednek CYP-induktor jelenlétében, antipirin hozzáadásával pedig az esetleges gyógyszer-interakciókra kívántunk fényt deríteni. Az egyes flavonoid vegyületeket 25 és 50 μl-es koncentrációban alkalmaztuk, hogy vizsgáljuk, függ-e hatásuk a koncentrációjuktól. A kísérlet elvégzéséhez IPEC-J2 sertés bélhám sejtvonalat használtunk. A sejteket 25 és 50 μl-es koncentrációjú flavonoidokkal kezeltünk, és az általuk okozott enzimaktivitásbeli változásokat hasonlítottuk össze a kontroll, az ismert induktorral (phenobarbital 1mM) és inhibitorral (50 μM naphtoflavon+25 μM ketoconazol) kezelt sejtek enzimaktivitásával. Továbbá vizsgáltuk az egyes flavonoid vegyületek 25 és 50 μM koncentrációjú oldatával és induktorral együttesen kezelt sejtek, illetve ugyanezen vegyületekkel és antipirinnel kezelt sejtek enzimaktivitását. Az enzimaktivitást lumineszcens spektroszkópiai módszerrel határoztuk meg. A vizsgált flavonoidok közül mind a quercetin, mind pedig a 3-o-metil-quercetin szignifikánsan gátolta a CYP3A4 enzimet, a 3’7-dimetilquercetin viszont nem befolyásolta az enzimaktivitást. Induktorral és az egyes flavonoidokkal együttesen kezelt sejteknél a quercetin és a 3-o-metil-quercetin esetében továbbra is a CYP3A4 enzim gátlására került sor. Antipirin és quercetin együttes alkalmazásánál szignifikáns gátló hatást figyelhettünk meg az antipirin kezeléshez képest. Eredményeink igazolják feltevésünket, miszerint egyes flavonoidok jelentősen befolyásolják a CYP450 aktivitást, és érdemesnek tűnik tovább vizsgálódni a lehetséges gyógyszer-interakciók irányában is. Előadások listája |