Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
» 2017. TDK
Felhívás
Meghívó 2017.
Állatorvos szekciók
Állatorvos zsűri
Díjak
Díjazottak
MTÜ
2017. OTDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2017. TDK

2017. évi TDK konferencia

Qercetin és származékainak hatása a CYP450 enzimrendszerre sertés bélhám sejteken
Bakumenko Lubov Nyikolajevna V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani tanszék
Témavezetők: Dr. Farkas Orsolya, Dr. Karancsi Zita

Absztrakt:

Manapság egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a flavonoid tartalmú táplálék-kiegészítők számos előnyös hatásuknak köszönhetően. Ezen vegyületek nagy mennyiségben megtalálhatók különböző gyümölcsökben, zöldségekben és egyes italokban, így akár egy átlagos táplálkozás során is jelentős mennyiségben kerülhetnek felvételre.

Az utóbbi években fény derült arra is, hogy a metabolizmusban kulcsfontosságú szerepet betöltő citokróm-P450 enzimrendszer egyes enzimeire egyes flavonoidok indukáló vagy gátló hatással is lehetnek. Ennek következményeként a gyógyszerekkel együttesen szervezetbe kerülő flavonoidok megváltoztathatják azok farmakokinetikáját. Orális gyógyszerbevitel esetén a vékonybélben található CYP450 enzimek szerepe igen jelentős, ezért vizsgálataink erre a szervre irányultak.

Kísérletünkben egy, a táplálékunkban nagy mennyiségben előforduló flavonoid, a quercetin, és metilezett származékainak, a 3-o-metil-quercetinnek és 3’7-dimetilquercetinnek enzimmoduláló hatását kívántuk feltérképezni. Emellett vizsgáltuk hogyan viselkednek CYP-induktor jelenlétében, antipirin hozzáadásával pedig az esetleges gyógyszer-interakciókra kívántunk fényt deríteni. Az egyes flavonoid vegyületeket 25 és 50 μl-es koncentrációban alkalmaztuk, hogy vizsgáljuk, függ-e hatásuk a koncentrációjuktól.

A kísérlet elvégzéséhez IPEC-J2 sertés bélhám sejtvonalat használtunk. A sejteket 25 és 50 μl-es koncentrációjú flavonoidokkal kezeltünk, és az általuk okozott enzimaktivitásbeli változásokat hasonlítottuk össze a kontroll, az ismert induktorral (phenobarbital 1mM) és inhibitorral (50 μM naphtoflavon+25 μM ketoconazol) kezelt sejtek enzimaktivitásával. Továbbá vizsgáltuk az egyes flavonoid vegyületek 25 és 50 μM koncentrációjú oldatával és induktorral együttesen kezelt sejtek, illetve ugyanezen vegyületekkel és antipirinnel kezelt sejtek enzimaktivitását. Az enzimaktivitást lumineszcens spektroszkópiai módszerrel határoztuk meg.

A vizsgált flavonoidok közül mind a quercetin, mind pedig a 3-o-metil-quercetin szignifikánsan gátolta a CYP3A4 enzimet, a 3’7-dimetilquercetin viszont nem befolyásolta az enzimaktivitást. Induktorral és az egyes flavonoidokkal együttesen kezelt sejteknél a quercetin és a 3-o-metil-quercetin esetében továbbra is a CYP3A4 enzim gátlására került sor. Antipirin és quercetin együttes alkalmazásánál szignifikáns gátló hatást figyelhettünk meg az antipirin kezeléshez képest.

Eredményeink igazolják feltevésünket, miszerint egyes flavonoidok jelentősen befolyásolják a CYP450 aktivitást, és érdemesnek tűnik tovább vizsgálódni a lehetséges gyógyszer-interakciók irányában is.



Előadások listája