|
||||
Home
» Archívum
» 2020. TDK
2020. évi TDK konferenciaCsászár Dorottya VI. évfolyam Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerhigiéniai Tanszék Témavezetők: Dr. Szakmár Katalin, Dr. Tőzsér Dóra Napjainkban az antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek egyre nagyobb kihívást jelentenek mind a humán-, mind az állategészségügyben, ennek következtében megnőtt a jelentősége az egyéb antimikrobás tulajdonságú anyagok vizsgálatának. A házi méh (Apis mellifera) által készített méz szaporodásgátló hatását a benne található hidrogén-peroxid, illetve a különböző növényekből származó fenolsavak és flavonoidok, illetve a magas cukortartalma és az ebből adódó alacsony vízaktivitása okozza. Összehasonlító vizsgálatunk során különböző típusú mézmintákat vizsgáltunk, így információt kapunk az egyes mézfajták antimikrobás hatásairól, Escherichia coli és Staphylococcus aureus-szal szemben. Kísérleteink során 15 kiskereskedelemben kapható mézet vizsgáltunk; 5 vegyes virág, 5 akác, és 1-1 egyéb (hárs, napraforgó, erdei fenyő, alma, repce). A kísérleteket 4 hőmérsékleten (37, 30, 25, 20 +/-1°C) és 4 mézkoncentrációban (0, 6, 8, 10%) feles TSB táplevesben végeztük, vizsgálatonként azonos induló mikrobakoncentrációkkal. A szaporodásgátlás vizsgálatához Microtester készüléket használtunk, amely a redoxpotenciál folyamatos mérése (a detektációs idő megnövekedése) alapján ad felvilágosítást a mikrobák aktivitásának csökkenéséről, amennyiben gátlóanyag van jelen a mérőcellában. Az eredményeink alapján a mézoldatok már 6% koncentrációtól képesek a mikrobák szaporodását gátolni, ezért alkalmasnak látszanak élelmiszerek eltarthatóságának és biztonságának növelésére, amely kifejezetten fontos lehet a nem hőkezeléssel tartósított élelmiszerekben, és hozzájárulhat a tartósítószerek kiváltásához, illetve mennyiségének csökkentéséhez. A Staphylococcus aureus, amely az egyik legjelentősebb baktériumfaj a felső légúti gyulladásos megbetegedésekben, meglehetősen érzékenynek bizonyult a vizsgált (fogyasztásra alkalmas) koncentrációkban, ezért az ilyen betegségek kezelésében is hatásos lehet. Ez azonban további vizsgálatokat igényel, hiszen ebben az esetben rendkívül rövid hatásidőről van szó. Mivel az egyes mézminták azonos fajtán belül is különböző hatásúnak bizonyultak, az antimikrobás hatás értékelése alkalmas lehet a méz minőségi megítélésére, a mézhamisítás lehetőségének gyors, előzetes vizsgálatára. „A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap (ESZA) társfinanszírozásával valósul meg (a támogatási szerződés száma: AZ EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00005, címe: Tudományos utánpótlás erősítése a hallgatók tudományos műhelyeinek és programjainak támogatásával, a mentorálás folyamatának kidolgozásával)” Előadások listája |